Connect with us

technokrata

Windows XP vs. Vista – hogyan futnak most a játékok?

Laptop

Windows XP vs. Vista – hogyan futnak most a játékok?

Kiderült, hogy számos driverfrissítés után lassabb-e még a Windows Vista elődjénél.

A Microsoft új asztali operációs rendszerének hódító útja tavaly ősszel kezdődött, de az otthoni felhasználók csak idén január végén juthattak legálisan az OS birtokába. Az első jelentések szerint drámai különbség mutatkozott a Vista és az XP 3D-s teljesítményében – a játékok érezhetően lassabban futottak az új környezetben, mint a már hat és fél éve piacon levő elődön.

Ennek főként az új driverarchitektúra volt az oka. A Microsoft ugyanis a stabilitás miatt újfent hozzányúlt a driverek és az operációs rendszer együttműködésének folyamatához, ezzel pedig alaposan próbára tette a két nagy videokártya-fejlesztő vállalat, az Nvidia és az AMD-Ati programozóit. A cégek nem is bírták a nyomást, ami a siralmas teljesítményben és stabilitási problémákban mutatkozott meg.

Az elmúlt durván fél évben azonban sokat fejlődtek a driverek (a legújabb Nvidia, Ati meghajtóprogramok). Éppen ezért a Hardocp megvizsgálta néhány játékon keresztül, hogy mi a helyzet napjainkban: a szórakozást szolgáló szoftverek Vista alatt vajon még mindig gyengébben muzsikálnak-e teljesítmény szempontjából. Nos, a teszt szerint javult a helyzet, de még mindig kimutatható előnye van a Windows XP-nek, akár a hetes, akár a nyolcas Geforce család egyik tagjával rendelkezik a számítógép. Ez utóbbi esetén egyedül World of Warcraft esetén sikerült jobban szerepelnie a Microsoft új operációs rendszerének.

Jelentős elmozdulás ebből az állapotból három esetben várható:
– a régebbi játékok patch-et kapnak, és elterjednek az újak
– tovább fejlődnek az Ati és az Nvidia driverei
– komolyan frissítést (vagyis service packet) kap a Vista

Mivel mindhárom eshetőség napirenden van (bár az új Windows első javítócsomagját az év végénél korábbra nem ígérte a szoftverfejlesztő vállalat), ezért hosszútávon a Windows Vista lesz az új játékplatform a redmondi OS-ek között. Akinek azonban minden frame számít másodpercenként a gyenge hardverelemei miatt, és fontos tényezőt jelent a számítógéppel való játék, annak egyelőre nem javasolt az áttérés.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle