Connect with us

Hirdetés

technokrata

Következő generációs notebookok

Laptop

Következő generációs notebookok

Bemutatkozik a Centrino legújabb kiadása, a Santa Rosa.

Nem szakítva a hagyományokkal, az Intel tavasszal bocsátotta útjára Centrino mobilplatformjának legújabb változatát. A mai napon, San Francisco-ban debütáló triász (Core 2 Duo processzor, chipkészlet, vezetékmentes hálózati csatlakozást lehetővé tevő chip) megjelenésével nagyobb hangsúlyt kapnak a vPro technikák, melyek az üzleti felhasználást hivatottak segíteni (erről bővebben itt). Szó sincsen azonban arról, hogy a játékra, filmnézésre, vagy csak pusztán internetezésre vágyó felhasználók igényeit ne elégítené ki Santa Rosa – nekik készült a most két részre elkülönülő platform Centrino Duo kialakítása.

A legtöbb, újonnan megjelenő funkció, képesség, átdolgozott hardver már ismertté vált, ezekről mi is többször írtunk (például itt és itt). Egyik legfontosabb változtatás az integrált grafikus teljesítmény megnövelése lett: az új 965-ös mobil chipkészlet képes már a Vista 3D-s funkcióinak zökkenőmentes használatára (az emiatt megnövekedő akkumulátorfogyasztásról azonban egyelőre nem nyilatkozott az Intel). Az Intel egyúttal nyomást kíván gyakorolni riválisára, az AMD-re, amely az Ati révén komoly részesedéssel bír a hordozható számítógépek videovezérlőinek piacán. Riválisát eddig is szorongatja már a vállalat: az utolsó negyedévben az Intelnek sikerült újabb részesedést el-(illetve vissza)hódítania. Ezt a már sokat hangoztatott Core 2 mikroarchitektúrával érte el, vagyis a CPU-k jobb teljesítménybeli és fogyasztási mutatói révén tudott minden korábbinál több felhasználót megnyerni magának az Intel.

És ha már szóba került a grafika: az AMD egy hete tartott San Francisco-ban bemutatót néhány újságírónak, amelyben az Intel 965G, vagyis jelenleg legnagyobb teljesítményre képes integrált grafikai vezérlővel ellátott chipkészletét versenyeztették az AMD saját M690-es chipsetjével. Nem meglepő módon az Advanced Micro Devices megoldása nyert a cég saját techdemóján. A kisebbik gyártó terméke a Far Cry játék alatt több képkocka megjelenítésére volt képes egy másodperc alatt, illetve a videolejátszás is simábbnak bizonyult, mint az inteles noteszgép.

Átállás az Intelnél is
A Centrino Pro vonulat kifejezetten a Windows Vistát vállalati szinten vásárlók számára jött létre. Az Intel szerint ezzel felpöröghet a Microsoft új operációs rendszerének adoptálási gyorsasága ebben a szegmensben – például az év végéig a chipgyártó saját IT-részlege is hasonló kihívást tervez leküzdeni. A Centrino Pro révén könnyebbé válik a vállalati szoftverfrissítés, egyszerűbbé a virtualizációs technikák előnyeinek kihasználása.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés