Connect with us

technokrata

Összefonódás az Intel és az Nvidia között?

Laptop

Összefonódás az Intel és az Nvidia között?

Nem lenne meglepő az AMD-Ati felvásárlás után.

Tavaly sokan megdöbbentek az Ati felvásárlásának hírére – a kanadai vállalatot a processzorfejlesztéssel foglalkozó Advanced Micro Devices szerezte meg. Már akkor hallani lehetett olyan véleményeket, hogy ha az Intel az Nvidia mellett teszi le a voksát, akkor polarizálódni fog a piac – nos, ha nem is éppen pont ez történik, de az x86-os processzorok „szülővállalata” és Geforce kártyák kifejlesztője éppen arra készül, hogy szorosabbra fűzze a köztük fennálló kapcsolatot. A tajvani Digitimes értesülései szerint az Nvidia GPU technológiájának egy részét át kívánja adni az Intel számára, hogy elősegítse ez utóbbival az együttműködést. Egyes állítások szerint már részlegesen sikerült is megállapodnia a két cégnek.

Még 2004 végén kötötték az első, több évre szóló keresztlicenc egyezséget, néhány hónappal azelőtt, hogy megjelentek a piacon az első Nforce 4-es alaplapok Intel Edition változatai. A lépés egyértelműen előnyhöz juttatta az Nvidiát az inteles alaplapok chipkészleteinek fejlesztésében; az azonban egyelőre nem világos, hogy a mostani tárgyalások milyen előnnyel járhatnak a cégnek.

Az Intel tervei nem hivatalos források szerint egyértelműek: 2009-2010 környékén be akar lépni a különálló grafikus processzorok piacára. Sőt, azt már maga a vállalat is elismerte, hogy Nehalem processzorai beépített grafikus maggal fognak rendelkezni – ennek révén az alaplapra integrált videokártyák piaca csappanhat meg. Középtávon azonban az Ati és az Nvidia pozícióit egyaránt veszélyeztetheti az Intel terve, hiszen a grafikus mag teljesítményének fokozása érdekében valószínűleg komoly erőforrásokat fog mozgósítani a chipgyártó gigász. Hiszen így anélkül szerezhet nagyobb piacot magának, hogy ahhoz jelentősen több chipet kellene gyártania – a CPU-ba integrált GPU ugyanazon szilíciumszeleten kerül kialakításra, mint amelyiken maga a központi vezérlőegység készül.

Egyre komolyabb veszély fenyegeti tehát az AMD-t. Ez utóbbi amúgy is válságos időszakon megy át éppen, mivel az új processzorai még nem jelentek meg, a régebbieket pedig az Intel Core 2 mikroarchitektúrája mind teljesítményben, mind fogyasztás tekintetében leelőzte. Ráadásul az új Ati R600-as DirectX 10-es GPU-k megjelenését is többször el kellett halasztani. Ha az Intel még szorosabbra fűzi a szálakat az Nvidiával, netán ez utóbbi Geforce kártyáit fogja népszerűsíteni, hogy gyengítse versenytársa, az AMD pozícióját, akkor az végzetes következményekkel járhat az utóbbi számára.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp