Connect with us

technokrata

Notebook 50 ezerért

Laptop

Notebook 50 ezerért

Bemutatkozik az Asustek Classmate PC-je.

Rengetegszer írtunk már a Nicholas Negroponte nevével fémjelzett One Laptop Per Child (OLPC) projektről, amely a fejlődő világ gyerekeit ismertetné meg a számítástechnika előnyeivel. Nos, ezúttal nem erről lesz szó, hanem egy régebb óta létező, ám talán kevésbé ismert programról, melyet a távol-keleti Asus hozott létre – hasonló célból. A vállalat az Intel Classmate PC platformjára alapozva készíti hordozható számítógépét, melyet egészen az elmúlt időkig nem lehetett megtekinteni. Most azonban lehullt a lepel a kis készülékről.

Átszámítva körülbelül 50 ezer forintba, azaz 250 dollárba kerül a notebook legolcsóbb változata, mely még így is jelentősen, mintegy negyedével drágult – korábban 200 dollárért ígérte be az Asus. A legdrágább modell (összesen négy típust kínál majd a tajvani „kistigris”) 550 dollárért lesz megvásárolható. Úgy tűnik viszont, hogy ezek már a végleges árak, mivel júliusban, azaz alig két hónap múlva beindul a tömeggyártás. A termelés előtt ilyen kevéssel pedig a gyártó már pontosan tudja, mennyi költsége származik az előállítás során – aminek kitermelésén felül még profitot is el akar érni. Az Asus projektje ugyanis profitorientált, nem úgy, mint a OLPC XO laptopja.

Az egyelőre nem ismert, hogy mennyiben, miben tér el az Intel referenciadesignjától a kis készülék. Mindazonáltal az alapvető hardveradatok már rendelkezésre állnak: a folyadékkristályos kijelző mérete körülbelül 7 col lesz, a központi vezérlőegység egy alacsony fogyasztású, Celerom M 900-as processzor, ami mellé 256 MB-nyi memória társul.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák