Connect with us

technokrata

Furcsa jelenség a videokártyák piacán

Laptop

Furcsa jelenség a videokártyák piacán

Az Ati és az Nvidia is komoly offenzívát indít a vásárlók kegyeiért – de nem DirectX 10-es, hanem 9-es termékekkel.

A DirectX 10-es videokártyák debütálása ellenére nemrég mind az Ati, mind az Nvidia további megrendeléseket adott le a tajvani United Microelectronics Corporation (UMC) chipgyártó vállalatnak, hogy kibővítsék készleteiket az alsókategóriás DirectX 9 GPU-k körében. Az Ati például 10 ezer új, 300 milliméteres szilíciumszelet előállítását igényelte, melyeken RV505 és RV516-os grafikus processzorok készülnek, 80 nanométeres gyártási eljárással. Ezeket a lapkákat az Ati Radeon X1300-asoknál alkalmazzák. Egy gyors számítás: amennyiben a chipek magja 81 négyzetméter körüli, akkor egy wafferen 790 chip fér el, ez ideális esetben (ha mindegyik hibátlan lesz) 7,9 milliónyi további Radeon X1300-as legyártását jelenti.

Ezzel párhuzamosan az Nvidia szintén az UMC-hez fordult saját, G72-es GPU-i termelésének felfuttatása érdekében. A szintén 80 nanométeres gyártási eljárással előállított lapkákat tartalmazó újabb szilíciumszeletek száma ugyan ismeretlen; a rendelés viszont azt jelenti, hogy a Geforce 7300-asok egyelőre nem vonulnak le a termékpalettáról – a Geforce 8300/8400/8500-as kártyák megjelenése ellenére sem.

Időközben kiderült az is, hogy a csúcskategória teljesítményét gyakorlatilag túlhajtással és jobb késleltetési időkkel rendelkező memóriák alkalmazásával még feljebb tornászó Geforce 8800 Ultra ára mennyi lesz. Iparági értesülések szerint legalább 830 dollárt kell majd leszurkolni érte, ami átszámítva körülbelül 160 ezer forintnak felel meg – ennyiért pedig már az újgenerációs konzolok közül is válogathatunk, és jó pár eredeti játék is belefér ebbe a büdzsébe.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle