Connect with us

technokrata

DDR3 – jön, jön, jön!

Laptop

DDR3 – jön, jön, jön!

80 nanométeres gyártási eljárás, 2 GB-os modulok, több mint 1 GHz-es órajel.

A Hynix Semiconductor, a távol-keleti memóriagyártók egyik legnagyobbika bejelentette, hogy kedden sikeresen átmentek DDR3 memóriachipjei az Intel hitelesítő vizsgálatán. Ez azt jelenti, hogy nemsokára megjelenhetnek a piacon az első olyan modulok, melyen már 1 Gb-es DDR3 SDRAM lapkák felelnek az adattárolásért. A 80 nanométeres gyártási eljárással előállított chipekből 1 vagy 2 GB-os kapacitású hardverelemek hozhatók létre. 800 MHz-es órajel mellett CL5 5-5 vagy CL6 6-6, 1066 MHz esetében CL7 7-7 késleltetésre képesek, 1,5 voltos tápfeszültségen.

Miért jobb a DDR3 a DDR2-höz képest? Értelemszerűen nagyobb teljesítményre képesek ezek a lapkák, amire a többmagos processzorok terjedésével egyre komolyabb szükség is van. Nem elhanyagolható előnyük azonban, hogy mindemellett alacsonyabb fogyasztási paraméterekkel is bírnak, többek között az olyan energiakímélő üzemmódoknak, mint a PASR (partial array self refresh) és az ASR (auto self refresh), melyekkel a memóriacellák frissítéséhez szükséges energiákon lehet spórolni. Mindezek ellenére akár 1600 MHz-re is feltornázhatók a DDR3-as modulok, ez viszont megnöveli a késleltetési időt. Többek között a továbbfejlesztett pre-fetch segíti hozzá az új memóriákat ahhoz, hogy a DDR2-vel minimum tartsák a lépést (azonos órajelen).

Az első 1 gigabites DDR3 chipek 80 nanométeres gyártási eljárással készülő változatainak tömegtermelése a harmadik negyedévben kezdődhet meg – ez egybeesik az Intel újgenerációs chipkészletének, a Bearlake-nek a megjelenésével. Ez utóbbi már támogatja a DDR3-at; amelyből még hatékonyabb, 66 nanométeres csíkszélességű változatokat is piacra tervez dobni a Hynix – ha minden a távol-keleti vállalat tervei szerint megy, akkor még az év vége előtt.

Amint arról korábban is írtunk, a DDR3 felfutási szakasza már nincs messze – 2008 végére az összes eladott DRAM 25 százalékát adja ez a kategória, 2010-re pedig teljes mértékben uralni fogja a piacot. Ehhez persze a Hynixon túl a többi memóriagyártó óriás is hozzá fog járulni (a Super Talent és a Samsung együttműködéséről készült cikkünk).Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek