Connect with us

technokrata

Kevesebbet esznek a négymagos processzorok

Laptop

Kevesebbet esznek a négymagos processzorok

Új stepping segíti az alacsony fogyasztást – vagy a jobb overclockingot.

Csak úgy vált lehetővé a kétmagos processzorok terjedése, hogy ahhoz jelentősen vissza kellett fogni az egyes magok fogyasztását. A Pentium 4-es éra végét pont ez jelentette – az eszméletlenül magas TDP-vel bíró Prescott magos CPU-k az Intel rémálmát jelentették. A Netburst kivégzésével azonban a vállalat elindult egy olyan úton, aminek köszönhetően mára jelentős hátrányba hozhatta az AMD processzorait – kiadta Core Solo/Duo, majd Core 2 Duo lapkáit. Előttünk azonban a négymagos CPU-k kora, újra fel kell hát ülnünk a „teljesítmény-hullámvasútra”?

Nem feltétlenül. Az Intel ugyanis bejelentette, hogy azt a néhány Core 2 Quad és Xeon processzorát, melyek jelenleg is négy maggal rendelkeznek, áttervezte. A G-0-s stepping bevezetésével pedig sikerült lejjebb szorítani a fogyasztási mutatókat. Napjainkban 105 wattos TDP-vel bírnak a Core 2 Quad Q6600 és az X3210-es és X3220-as CPU-k, melyek újabb, júliusban elérhetővé váló változatai a bűvös 100 wattos határ alá süllyedhetnek (az Intel közlése szerint 95 wattra csökkent a disszipáció). Ez egyben magasabb hőmérsékletek elviselésére is képessé teszi a processzorokat – míg a jelenlegi stepping szerint készült példányok 62 fok felett vannak veszélynek kitéve, az új változatok akár a 73 fokos üzemi hőmérsékletet is kibírják. Vagyis újabb túlhajtási rekordok várhatók ebben a kategóriában.

Mi változik még? Az elektromos, mechanikus jellemzők a most is érvényes specifikációkon belül maradnak, ahogy természetesen fennmarad a lábkompatibilitás is. Megváltozik ugyanakkor a CPUID, a jelenlegi 06F7-ről 06FB-re. Az új processzorok emellett BIOS-frissítést is igényelni fognak, régebbi alaplapok esetén.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek