Connect with us

Hirdetés

technokrata

Geforce 8800 Ultra – teszteredmények

Laptop

Geforce 8800 Ultra – teszteredmények

Kiderült, mennyi plusz van még az architektúrában.

Ugyan boltban még nem vásárolható meg, de két hét múlva hivatalosan is elérhető lesz az Nvidia Geforce 8800 Ultra változatú videokártyája. Ez nem egy újratervezett vagy új alapokon nyugvó GPU-t takar maga mögött; inkább arról van szó, hogy a „sima” 8800-as kártyákon található G84-es grafikus vezérlőből próbálnak még több teljesítményt kipréselni. Vagyis a 8800 GTX-hez hasonlóan, a 8800 Ultra is 128 stream processzorral, 32 textúrázó és 24 raszterező egységgel rendelkezik, valamint 384 bites memóriabusszal bír. A változás nem tehát itt keresendő, hanem az órajeleknél.

A kiszivárgott információk szerint maga a grafikus processzor 612 MHz-en jár, míg az egyesített shader processzorok 1500 MHz-en üzemelnek. A memória frekvenciája 2160 MHz lesz, ami 360 MHz-es gyarapodás az „átlagos” 8800 GTX-hez képest. Vagyis pusztán az órajel felpörgetésével, különösebb befektetések nélkül tud új piacot teremteni magának az Nvidia a high end kategóriában – igaz, ezek a lapkák már szinte semennyire sem hajthatók túl. Ilyenkor ugyanis mindig erős a gyanú, hogy a vállalat válogatást végez a GPU-k között, és csak azokat használja fel, amelyek még (épphogy) elviselik a megnövelt frekvenciát – még ha ezt hivatalosan nem is ismerik el a gyártók.

Hasonlóan problémás lehet a megfelelő minőségű RAM-okat megtalálni – a 2 GHz-es határ áttörése nem egyszerű a memóriachipek esetében sem. Az Nvidia GPU-i mellé ezért a Samsung K4J52324QE-BJ1A GDDR3 lapkái kerülnek, amelyek 0,8 ns-os hozzáférési időt tudnak felmutatni. A 8800 GTX esetében a Samsung K4J52324QC-BJ11 chipek jutottak a NYÁK-ra, amik 1 ns-os hozzáférési időt biztosítanak.

És habár még nem kapható az Ultra változat, tulajdonképpen egy, a fenti órajelek közelébe húzott GTX kártya vizsgálatával megkaphatjuk a várható teljesítményadatokat. Ugyan ez utóbbi shader processzorai „csak” 1458 MHz-et bírtak el az X-bit labs vizsgálatai során, a másik két órajelet sikerült az új kiadás szintjére felhúzni. Ennek eredménye (amelynél a végleges modellek még valószínűleg 1-3 százalékkal többre képesek) itt tekinthető meg.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés