Connect with us

technokrata

Winchester nélküli notebook a Delltől

Laptop

Winchester nélküli notebook a Delltől

Az amerikai forgalmazó is búcsút int a mágneses adattárolásnak.

Legalábbis bizonyos modellekben – memórialapú háttértárak ugyanis még mindig jelentősen drágábbak, és kisebb kapacitásúak, mint a merevlemezek. Ennek ellenére a Dell nemrég bejelentette, hogy solid state diskeket (SSD) is fog alkalmazni egyes noteszgépeiben. Ezzel csatlakozik a Sony-Fujitsu-Samsung trióhoz, amely cégek már korábban kifejezték abbéli szándékukat, hogy SSD-s hordozható számítógépek forgalmazásába kezdenek.

A Dell D420-as és D620-as ATG laptopjai lesznek az elsők a vállalat kínálatában, amelyek egy 32 GB-nyi kapacitással bíró, mindössze 1,8 colos méretű SSD drive-ot alkalmaznak – a háttértár a SanDisk „keze munkáját” dicséri. Első körben az észak-amerikai piac számára válnak elérhetővé az opcióként választható eszközök, majd ezután következnek az öreg kontinens és Ázsia vásárlói. Tolongás azért nem várható értük, hiszen 550 dollárral kell többet fizetni egy közel ugyanekkora tárhellyel bíró, de mágneses adatrögzítésre alapuló winchesterhez képest, vagyis jócskán megnövelik a notebookok árát.

SSD
Az SSD a winchester flash memóriás alternatívája. Előnye, hogy nem tartalmaz mozgó alkatrészeket, tehát az ebből adódó meghibásodás valószínűsége nulla. Ez egyben ellenállóbbá is teszi ezeket az eszközöket a fizikai behatásokkal, rázkódásokkal, ütődésekkel szemben – a SanDisk modelljei 1300 Gs-t bírnak ki, ami a duplája a merevlemezek hasonló értékének. Hosszútávon jelentős költségeket spórolhatnak meg vele a cégek, mivel a meghibásodási arányuk három és félszer kisebb, mint a winchesterek esetében. A Gartner felmérése szerint ezek a hibák felelősek a notebookokban bekövetkező működési problémák 45 százalékáért, tehát jelentősen nő a használati stabilitása a hordozható számítógépeknek, ha SSD-t tartalmaznak.

Több mint 20 százalékos teljesítményjavulás, közel harmadával rövidebb operációs rendszer betöltési idő – ez mind a memóriaalapú adattárolás következménye. Fogyasztásuk is alacsonyabb, mint a winchestereké, és kisebb helyen elférnek; vagyis az ártól eltekintve szinte csak előnyük van.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle