Connect with us

technokrata

Mikor jönnek már az AMD/Ati új videokártyái?

Laptop

Mikor jönnek már az AMD/Ati új videokártyái?

Hivatalos bejelentés.

A sokak által várt R600-as, RV630-as és RV610-es modellek, melyek az első DirectX 10-es grafikus vezérlők lesznek a cég kínálatában, folyamatosan késnek. Az év elején még sokan reménykedtek abban, hogy a márciusi Cebiten debütálnak az új GPU-ra épülő videokártyák, ám nem sokkal utána későbbre tolták a megjelenést – a chipgyártó partnerei áprilisi piacra kerülést emlegettek. Nos, április már majdnem elmúlt, de se híre, se hamva az Nvidia konkurensének. Viszont van egy hivatalos időpont.

Az AMD Tunéziában tartotta meg a világsajtó számára bemutatóval egybefűzött tájékoztatóját, ahol az elhangzottak szerint ismét csúszásról kellett beszámolnia a cégnek. Remélhetőleg a május második felében való bemutatkozást már tartani tudja a vállalat, vagy gyakorlatilag értelmét veszti az év első felében a piacra lépés. A júliusi-augusztusi időszak ugyanis uborkaszezonnak számít a hardverek tekintetében, és nem azért, mert a gyártók ekkor nem szeretnének eladni. A vásárlók azok, akik ilyenkor inkább másra (legfőképp nyaralásra, pihenésre) költik a pénzüket, vagyis hátat fordítanak a videokártyáknak (is).

Össze kell kapnia magát a vállalatnak, mert processzorfronton nem áll túl jól, az Intel intenzív árcsökkentési kampányának következtében. A videokártyák piacán pedig az Nvidia szorongatja; nemrég a nagy rivális útnak bocsátotta a középkategóriás Geforce 8600 és 8500-as modelleket. A május második felében debütáló tíz DirectX 10-es megoldásnak tehát nagyon jónak kell lennie, ha nem akarja magát elásni az AMD/Ati – igaz, az szinte biztosra vehető, hogy ha bejelenti a termékek elérhetőségét a vállalat, akkor azok kaphatók is lesznek – az Advanced Micro Devices nem szokott paper launch-öt tartani, vagyis csak papíron létező termékeket megvásárolhatónak beharangozni.

Egyes források 1 GB-nyi GDDR-4 memóriát tartalmazó R600-asokról, 512 MB-nyi GDDR-3-ommal felszerelt Radeon HD 2900 XT-ről írnak – az igazság azonban újabb egy hónapig várat magára.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek