Connect with us

technokrata

Mennyivel gyorsabb a következő generációs Core 2 Duo és Quad?

Laptop

Mennyivel gyorsabb a következő generációs Core 2 Duo és Quad?

Hivatalos teszteredmények az Inteltől.

Egy ideje már a Penrynre alapuló Core 2-esekről szól az IT-sajtó; az Intel legújabb processzorai ugyanis további, jelentős teljesítménynövekedést mutatnak majd fel, minimális órajel-emelkedés mellett. A vállalat saját felméréseire hivatkozva bejelentette, hogy 7-50 százalékos többletet hoznak az új lapkák, és ehhez mindössze 10 százalékkal kellett csak megemelni az órajelet.

Nézzünk egy példát! Az Intel állítása szerint a legújabb, 3,33 GHz-en üzemelő, négymagos lapka mintegy 50 százalékkal erősebb, mint a 2,93 GHz-en üzemelő Core 2 Extreme QX6800. A különbség a nagyobb másodszintű cache-ből (12 vs 8 MB) és a nagyobb frontoldali buszsebességből (1333 vs 1066 MHz) adódik. No és az átdolgozott magból, amelyen szintén sokat dolgoztak az Intel mérnökei; illetve az SSE4-ből, ha erre optimalizált videó kodeket használunk.

Ennek köszönhető, hogy a 3DMark06 processzorteljesítményt mérő tesztjében közel 22 százalékos emelkedés tapasztalható, és ez még az összesített teljesítményen is dobott 7,5 százalékot. Az Intel állítása szerint Half-Life 2 alatt 37, H.264 vagy DivX kódolás alatt pedig közel 50 százalékkal nagyobb teljesítményt mutat fel az új asztali csúcskategóriának számító processzor. Emellett 15 százalékkal erősebb képkezeléssel kapcsolatos feladatok és 25 százalékkal 3D-s renderelés esetén.

A 45 nanométeres gyártási eljárással készítendő Penryn nagyobb órajelenkénti utasításkibocsátási (IPC) értékkel rendelkezik, ami szintén jótékony hatással van a teljesítményre. A már korábban említett Unique Super Shuffle Engine és Radix 16 technikák (ezekről bővebben itt) hasonló hatást gyakorolnak a 410 millió tranzisztort tartalmazó processzorok esetében. Ez a szám egyébként komoly előrelépés, hiszen a kétmagos Conroe CPU-k „csak” 291 millió kaput tartalmaznak. Ennek ellenére közel 25 százalékkal lett kisebb a processzormag felülete – a korábbi 155 négyzetmilliméterről 107 négyzetmilliméterre zsugorodott (ez a csíkszélesség csökkentésének az eredménye).Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák