Connect with us

technokrata

Mégiscsak lesz DirectX 10 Windows XP-re?

Laptop

Mégiscsak lesz DirectX 10 Windows XP-re?

Pedig a Microsoft korábban kijelentette, hogy ez nem lehetséges.

Többször is hangoztatta már Redmond, hogy a következő DirectX a Vista integráns, el nem választható része, éppen ezért nem is készül, készülhet belőle másik (konkrétan Windows XP) operációs rendszer alatt működő változat. Ez a DirectX 10 és a Vista kernel szoros kapcsolatából adódik; vagyis a Microsoft egy újabb eszközt vetett be a felhasználók „vistásítására”. Egy nemrég tett bejelentés alapján azonban úgy tűnik, mégsem eszik olyan forrón a kását.

Körülbelül egy éve, a Falling Leaf Systems vállalat égisze alatt indult be az Alky Project, amely grandiózus célt tűzött ki maga elé: a DirectX 10-es alkalmazások futtathatóságának megvalósítását Windows XP-s környezetben. Cody Brocious nevéhez fűződik a projekt létrejötte: a San Diego-i, mindössze 19 éves tinédzser már jó ideje dolgozik a terven, és nemrég – a The Inquirer online IT-bulvár magazin beszámolója szerint – jelentős eredményeket tudott felmutatni. Nem csak hogy Windows XP alatt tudott eredetileg DirectX 10-es alkalmazásokat futtatni, de néhány, DX9-es hardveren is sikerült ezt véghezvinnie.

Cody mindezt a kód úgynevezett reverse engineering technikájával, vagyis a programkód visszafejtésével érte el. Így birtokába jutott a DirectX vázának, és ezzel megnyílt az út az Alky Project híressé válása előtt. Az amerikai programozó állítása szerint ugyanis a Windows-os, DirectX 10-es játékok akár x86-os processzort tartalmazó Macintosh-on futó Mac OS X-en és Linuxon is életre kelthetőek. Köszönhetően annak, hogy a fiú megalkotta a szoftverek futtatásához szükséges DX10 kompatibilis könyvtárkészletet (amely már ki is próbálható – letöltés).Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle