Connect with us

technokrata

Hibrid winchester a Samsung notebookjában

Laptop

Hibrid winchester a Samsung notebookjában

Keveset fogyaszt és gyorsabb.

Mindössze egy hónappal ezelőtt jelentette be a távol-keleti vállalat, hogy megkezdte az OEM-eknek a HHD rövidítésű hibrid merevlemezek szállítását. Április végén pedig már kapható (egyelőre csak az ázsiai régióban) a cég első saját notebookja is, amely ezt a háttértároló készüléket alkalmazza. A Samsung R55-ös modellje egy 80 GB-os HHD-vel gazdagabb elődjétől, a hibrid winchester kevesebb energiát igényel (vagyis hosszabb üzemidőt biztosít), valamint a jelentősen megnövelt puffernek (256 MB-nyi NAND Flash) köszönhetően gyorsabb rendszerbetöltést is ígér a felhasználónak. A kis eszköz tányérjai egyébként percenként 5400 fordulatot tesznek meg, tehát abban az esetben is fürgén olvassák/írják az adatokat, ha a mágneses adathordozó felülethez fordul a rendszer.

Az Engadget közlése szerint annak ellenére, hogy a Samsung azt állítja magáról: világelső, ez még sincs így. Az LG ugyanis már márciusban bejelentette R400-as noteszgépét, mely szintén HHD-s adattárolásra alapul. Azt azonban egyik gyártó sem közölte eddig, hogy mennyivel kell többet fizetni egy ekkora pufferrel szerelt winchesterért, elsőségtől függetlenül.

Egyébiránt nincs semmi különleges a Samsung notebookjában: a hordozható számítógép természetesen az Intel Centrino platformjára alapul. Core 1 Duo processzora a T5600-as modellszámot viseli, vagyis 1,83 GHz-en üzemel. Kijelzőjének képátlója 15,4 colos (vagyis szélesképernyős kialakítású), ami alá az Nvidia Geforce 7400 mobil grafikus vezérlője dolgozik – ez utóbbi 256 MB-nyi saját memória felett rendelkezik. A készülékben egy DVD-író is helyett kapott; a legújabb optikai lemezek (Blu-ray, HD DVD) támogatásának azonban se híre, se hamva.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek