Connect with us

technokrata

Windows-t, Office-t összesen 3 dollárért

Laptop

Windows-t, Office-t összesen 3 dollárért

Maga Bill Gates számolt be az új kezdeményezésről.

A redmondi óriásvállalat alapítója és vezetője, Bill Gates tegnap Pekingben maga jelentette be a cég új licencpolitikáját. Gates beszámolója szerint 3 dollárért lehet hozzájutni egy olyan szoftvercsomaghoz, mely magában foglalja a Windows XP Start Edition változatát, az Office Home és a Student 2007-es kiadását, a Windows Live Mail Desktopot, illetve jónéhány egyéb, oktatási célokat szolgáló szoftvert. Ezt nevezte a Microsoft guru Student Innovation Suite-nak; vagyis a lehetőség a diákok számára lesz elérhető.

Egyáltalán nem mindegy a Microsoftnak, hogy a jelenleg még tanuló fiatalok milyen szoftverkörnyezettel ismerkednek meg, milyen alkalmazások használatát szokják meg, hiszen ők lesznek a jövő vásárlói. Ezért kínál számukra igen kedvező lehetőséget Redmond – illetve közvetlenül nem is nekik, hanem a kormányzatoknak. A vállalat azon országok vezetésének teszi elérhetővé a 3 dollárba kerülő Student Innovation Suite-ot, amelyek vállalják, hogy direkt a diákok számára vesznek PC-t (vagyis annak minimum a felét kifizetik a hallgatóknak), azon célból, hogy azokat iskolai és otthoni felhasználásra birtokolhassák. És van még egy kitétel: csak az úgynevezett fejlődő országok számára áll a lehetőség, vagyis elsősorban a harmadik világ, Afrika és Ázsia elmaradott területeinek készült a program.

Gates tervei szerint az első szoftvercsomagok már az idei év második felében szállításra kerülhetnek. A leendő tulajdonosok a 600 forintnál is kevesebb összegért megkapják a legális szoftverhasználathoz szükséges licencjogokat, ugyanakkor a backup lemezekért és a dokumentációkért külön kell fizetni. Ennek ellenére a Microsoft reméli, hogy a kezdeményezés révén elérheti azt a mintegy 5 milliárd ember egy jó részét, akik eddig nem (sokat) profitáltak a PC-s forradalom évtizedek óta tartó hatásaiból. Will Poole, a cég piacnöveléssel foglalkozó csoportjának alelnöke szerint: „Felállítottunk egy belső célt, miszerint 2015-re el akarjuk látni szoftverrel az 5 milliárd ember egyötödét.”

A fejlett világban nagyjából elérte a piaci telítettséget a Microsoft – közel minden otthonban és desktop környezetben fut legalább a vállalat operációs rendszere, de gyakran az Office programcsomag is alkalmazásban van a felhasználóknál. Itt a bevételeket már csak az újabb, még többet tudó változatok kiadásával, valamint az illegális példányok számának visszaszorításával lehet elérni; de a fejlődő országokban még óriási, kiaknázatlan potenciál rejlik. Hiszen hat emberből öt még mindig nem rendelkezik számítógéppel.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek