Connect with us

Hirdetés

technokrata

A mobil számítástechnika jövője

Laptop

A mobil számítástechnika jövője

Az Intel szerint.

„A hordozható számítógépek piaca tovább bővül, és 2011-re meghaladja majd az asztali gépek eladásait is világszerte.” – hangzott el David Perlmutter, az Intel Mobility Group vezetőjének előadásán, melyre a pekingi IDF-en került sor. Az ehhez vezető út következő állomása a májusban érkező Santa Rosa processzor technológia, mely a következő generációs Intel Core 2 Duo processzorból, a Mobile Intel 965 Express lapkakészletből, az Intel Next-Gen Wireless-N Network Connection vezeték nélküli, Intel 82566MM és 82566MC Gigabit Network Connection vezetékes hálózati csatolóból és opcionális Intel Turbo memóriából áll.

2008 első felében a Santa Rosa az Intel 45 nanométeres, magas K együtthatójú kétmagos mobil processzorával a Penrynnel fog frissülni. Amint azt Perlmutter elmondta, az Intel szintén 2008-ban mutatja be a szintén a Penrynre épülő „Montevina” processzor technológiáját, mely még nagyobb teljesítményt és jobb energiafelhasználást biztosít. A közel 40 százalékkal kisebb alkotóelemeknek köszönhetően a Montevina ideális lesz az egészen kicsi notebookokhoz és nagy felbontású videókhoz integrált hardver dekódolót is magában foglal. Az Intel opcionális integrált Wi-Fi/WiMAX hálózati csatlakozót biztosít a Montevina alapú notebookokban, melynek segítségével Wi-Fi és WiMAX hálózatokhoz kapcsolódhatnak a felhasználók az egész világon.

Anand Chandrasekher, az Intel Ultra Mobility Group vezetője bemutatta a korábban „McCaslin” fedőnéven ismert Intel Ultra Mobile platform 2007-et, ami nyáron fog megjelenni az Aigo, Asus, Fujitsu, Haier, HTC és Samsung cégek termékeiben. Az Intel Ultra Mobile platform 2007 platform alapja az A100 és A110 processzorok, az Intel 945GU Express lapkakészlet és az Intel ICH7U I/O Controller Hub. Az eredeti terveknél fél évvel korábban dobja piacra az Intel a következő generációs, „Menlow” fedőnevű platformját a MID és UMPC számítógépekhez, méghozzá 2008 első felében. A világ első Menlow prototípus bemutatása közben Chandrasekher elmondta, hogy a kész termék egy új 45nm-es, magas K együtthatós mikroarchitektúrán alapuló, „Silverthorn” kódnevű processzorra és egy új generációs, a „Poulsbo” fedőnévre hallgató lapkakészletre épül.

Chandrasekher szintén bejelentette a Mobile Internet Device Innovation Alliance (Mobil Internetes Eszközök Innovációs Szövetsége) megalakulását. A szövetség tagjai olyan, igazán kisméretű, de teljes értékű Internet elérést biztosító mobil internet eszközökhöz (MID) kapcsolódó mérnöki problémákra keresik majd a megoldást, mint az energiaháztartás/gazdálkodás, vezeték nélküli kommunikáció vagy a szoftverintegráció.

Prezentációja során az Intel vezető munkatársa, Mark Bohr kifejtette, hogy a vállalat a 45 nanométeres magas K együtthatós, alacsony energiafogyasztású mikroarchitektúrára épülő, mobil internet eszközökbe és ultrahordozható számítógépekbe szánt Silverthorne processzorának több működőképes változatát is előkészítette már. A Silverthorne így csatlakozik a 45 nanométeres magas K együtthatós Intel Core 2 Duo, Core 2 Quad és Intel Xeon processzorcsaládokhoz. Az Intelnek jelenleg 15 különböző 45 nanométeres magas K együtthatós terméke van a fejlesztés különböző fázisaiban, amelyek közül kettő gyártásba is kerül az év végéig.

Az Intel már a 32, 22, sőt még kisebb csíkszélességű gyártástechnológia kifejlesztésén is dolgozik. Bohr elmondta, hogy az Intelnél kutatások folynak a jövő technológiáival kapcsolatosan, mint például a háromkapus tranzisztor.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés