Connect with us

Hirdetés

technokrata

Új Nvidia driver: 15%-os teljesítményjavulás

Laptop

Új Nvidia driver: 15%-os teljesítményjavulás

Használati útmutató a legújabb Forceware meghajtóprogramhoz.

Gyatrán sikerültek a Windows Vistához készített Nvidia driverek; erről szól a szaksajtó már lassan fél éve. Az Nvidia nemrég hivatalosan is elismerte, hogy alábecsülték az új, DirectX 10-es platformra való fejlesztés erőforrásigényét (a beismerő nyilatkozatról bővebben itt). Akkor kaptunk egy ígéretet, hogy nagyon hamar megjelenik az új meghajtóprogram – nos, hogy ez a most kiadott, béta állapotú, 158.18-as verziószámot viselő változat (letöltés itt) lenne az, az kérdéses. Amiért mégis érdemes foglalkozni vele, az az, hogy az Nvidia valóban érezhető teljesítményjavulást volt képes felmutatni. Lemértük.

Egy viszonylag régi, MSI gyártmányú, még AGP-s csatolófelülettel bíró Geforce 6600 GT videokártya szolgált tesztalanyként az eggyel korábbi és a mostani béta driverek közötti különbség vizsgálatakor. Az eszköz egy Core 2 Duo 4300-as processzort és 2 GB-nyi DDR SDRAM-ot magába foglaló Asus alaplapba került elhelyezésre. Operációs rendszerként természetesen Windows Vistát használtunk; benchmarkoláshoz pedig a Futuremark 3DMark 06-os programjának 1.02-es kiadását.

Első nekifutásra a korábbi, még március másodikán kiadott, 7.15.11.141-es (szintén béta) Forceware driver teljesítményét mértük meg. Nem remekelt, ugyanis mindössze 1124 pontot tudott elérni, ami nagy részben a két generációval korábbi videovezérlő korlátozott képességeinek számlájára írható. Ezt követően drivert frissítettünk, és feltettük a tegnapi, 7.15.11.5818-as béta meghajtóprogramot, majd újra lefuttattuk a 3DMarkot. Másodszorra 15,9 százalékkal jobb eredményt, 1303 pontot kaptunk, stabilitásbeli változást negatív irányban nem tapasztaltunk. Vagyis néhány órás használat után kijelenthetjük, hogy érdemes volt cserélni.

Viszont maga a driverváltás nem ment könnyen; nem csoda, hogy az Nvidia külön képekkel teletűzdelt leírást mellékelt hozzá. A meghajtó telepítésekor ugyanis először (automatikusan) eltávolításra kerül a régi, és utána „mászik fel” a rendszerre az új kiadás. Korábban egy újraindítást igényelt a folyamat, ám a fenti tesztkörnyezetben végül három(!) reboot kellett. Erre a vállalat is kitér ismertetőjében, miszerint megnövekedhet az operációs rendszer újrabetöltési számának mennyisége; tehát aggódni nem kell (de bosszankodni azért lehet). Az installálás során megjelenik a „Found new hardware” fejlécű ablak, melyben az Nvidia a „Don’t show this message again for this device” opció kattintását javasolja (érdekes módon, a fejlesztő oldalán található screenshot mintha egy Hewlett-Packard nyomtató telepítéséről készült volna).

Végül a Vista még figyelmezteti a felhasználót, hogy nincs aláírva a driver; ennek ellenére kattintsunk az Install opcióra. Több beavatkozásra már nem lesz szükség, a képernyő néha elfeketedik, aztán egy megváltó utolsó reboot, és használhatjuk is a gyorsabb rendszert.

Driverletöltés itt.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
hisense
apple
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés