Connect with us

technokrata

Az Intel új fejlesztései

Laptop

Az Intel új fejlesztései

PC, Internet és szórakoztató elektronika.

Az IDF-et most először rendezik Pekingben, egy olyan régióban, amely az Intel globális eladásainak hozzávetőlegesen 50 százalékát adja. Múlt hónapban egyébként az Intel bejelentette, hogy 2,5 milliárd dollárt fektet be Kína első 300 mm-es ostya-készítő gyárába, Dalian városában.

Pat Gelsinger az Intel legújabb Penryn processzor-családjáról mutatott be teljesítmény-mutatókat. Az asztali PC-k esetén hozzávetőlegesen 15%-os növekedés várható a képkezeléssel kapcsolatos alkalmazásokban, a 3D renderelés esetén 25%, a játékok terén több mint 40%, míg az Intel SSE4 optimalizált videó-kódolási lehetőségekkel 40%-kal gyorsabb video-kódolásra lehet számítani. A mutatók az előzetesen gyártott 45nm magas „K” együtthatójú Intel 3,33 GHz-es négymagos processzorral, 1333 MHz-es FSB és 12 Mbyte-os gyorsítótár mellett kerültek kialakításra, a múlt héten bemutatott, 2,93 GHz-es Intel Core 2 Extreme QX6800 processzorral összehasonlítva (1066 MHz FSB, 8 Mbyte-os gyorsítótár).

A nagyteljesítményű számítástechnika (HPC) és munkaállomás rendszerek esetén Gelsinger szerint akár 45%-os, sávszélességet igénylő alkalmazásoknál, Java-t használó szerverek esetén akár 25%-os növekedés is várható. A mutatók az előzetesen gyártott 45nm-es magas „K” együtthatójú, HPC-hez és munkaállomásokba szánt Intel Xeon processzorok (1600 MHz FSB) és a négymagos Intel Xeon X5355 processzorok (1333 MHz FSB) összehasonlításának eredményekei.

Gelsinger elmondása szerint az Intel megkezdte a masszívan párhuzamos, IA-ra épülő, programozható architektúrára, kódnevén Larrabee-re, épülő termékek tervezését. Az architektúra egyszerűen lesz programozható több, már meglévő szoftvereszköz által, illetve másodpercenként trillió lebegőpontos műveletek skálázására tervezték. A Larrabee architektúra olyan továbbfejlesztett képességeket rejt magában, melyek felgyorsítják az olyan alkalmazásokat, mint a tudományos számítástechnika, felismerés, adatbányászat, szintetizálás, vizualizáció, pénzügyi elemzés és egészségügyi alkalmazások.

Az Intel tervei között szerepel mindemellett az Intel QuickAssist technológia, amely egy átfogó kezdeményezés a szerverek gyorsítóinak optimális kihasználására. A gyorsítók egy funkció – például biztonsági titkosítás vagy pénzügyi számítások – teljesítményét növelik meg, az energiafelhasználás csökkentése mellett. A kezdeményezés támogatja az IA-alapú, többmagos processzorok gyorsítását, valamint az Intel-alapú szerverekkel együttműködő, harmadik fél által gyártott gyorsítókat, illetve az IA-alapú processzoron belül alakít ki egy új, integrált gyorsítót.

Gelsinger bemutatta az Intel Tolapai terveit is, amely első lesz a vállalati szintű “system-on-chip” (SoC) termékek között, egy sor kulcsfontosságú rendszerelemet integrálva egy, Intel architektúrára épülő processzorban. A 2008 Tolapai termék várhatóan akár 45%-kal csökkentheti a chipek méretét, illetve hozzávetőlegesen 20%-kal kevesebb energiafelhasználással működik majd a szabványos, négy-chipes kivitelhez képest, míg javítja az átmenő teljesítményt és a processzor hatékonyságát. A Tolapai emellett magában foglalja az új Intel QuickAssist Integrated Accelerator technológiát is.

Pat Gelsinger szintén beszélt a terméktervekről, köztük az Intel több-processzoros szerverprocesszorairól, a Canelandről is. A négy- és kétmagos Intel Xeon 7300 processzor-család a harmadik negyedévben várható, 80 és 50 wattos változatokban, penge szerverekhez. Az új szerverprocesszorok részei a vállalat Xeon processzorokhoz kialakított Intel Core mikroarchitektúrájára való áttérésnek. A Sun Microsystems bemutatta Solaris operációs rendszerét, mely Intel Xeon 5100 processzor-alapú rendszeren fut, használva az Intel Dynamic Power technológiáját, amely képesség a memória-alrendszerhez szükséges energiacsökkentésre koncentrál.

Az Intel a második félévben mutatja be az újgenerációs Intel vPro processzor technológiát (“Weybridge” kódnéven), a számítógépek biztonságának és kezelhetőségének továbbfejlesztéséért, mely technológia az új Intel 3 Series chipset családra, korábbi kódnevén Bear Lake-re épül. Hasonló célt szolgál az Intel Centrino Pro processzor technológia is.

Az IDF-en Eric Kim, az Intel szenior alelnöke részletezte az Intel stratégiáját a közös, egyesített IA-alapú processzor-alapok kialakítására, mind a PC-k, mind a fogyasztói elektronikai termékek számára. Az Intel CE 2110 média processzora, egy system-on-a-chip (SoC) architektúra fogyasztói elektronikai termékek számára; a vállalat első fogyasztói elektronikai termékekre optimalizált, IA-alapú SoC termékét 2008-ban mutatja be.

A vállalat több asztali számítógépekbe szánt terméket tervez bemutatni idén, köztük frissítéseket az Intel Viiv processzor technológiához, valamint egy új játék-platformot, „Skulltrail” néven. Az Intel 3 Series chipset-családra épülő Intel Viiv processzor technológia még ebben a negyedévben érkezik, továbbfejlesztett grafikai támogatással, köztük a legújabb Intel Clear Video technológiával vagy hardver-támogatással a Microsoft DX10 megoldásához. Az Intel 3 Series chipset emellett tovább növeli a rendszer teljesítményét, gyorsabb, 1333 MHz-es FSB-vel, valamint DDR3 memória-támogatással, PCI Express 2.0 és Intel Turbo Memory megoldással.

Nyitó beszédében Justin Rattner ismételten elmondta a vállalat céljait a processzor-teljesítmény és energia-hatékonyság tekintetében, megjegyezve, hogy az Intel 2010-re mintegy tizedére lesz képes leszorítani az energiafelhasználást, az ultra mobil számítástechnikai szegmensben. Az Intel emellett teraflopos sebességgel működő processzorokat készít a jövőben, és Rattner sürgette az egész iparágat aziránt, hogy az együttműködésük által kihasználhatóvá válhasson a nyers teljesítmény. Az Intel terascale-kutatásainak következő állomása a „ráépített memória” (stacked memória) lesz majd, a nemrég bemutatott 80-magos kutatási chip mellett.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle