Connect with us

Hirdetés

technokrata

Jövőre már nem kapható az “olcsó” Windows XP

Laptop

Jövőre már nem kapható az “olcsó” Windows XP

OEM változatok – idén utoljára.

Hogyan lehet egy új operációs rendszert gyorsan elterjeszteni? Egyrészt nagyon sokat kell költeni marketingre, másrészt el kell érni, hogy a forgalmazók is inkább azt kínálják vevőiknek, mint a már piacon levő változatot. Ha a fejlesztő az erő pozíciójából intézkedhet, akkor persze minden sokkal könnyebb – márpedig a Microsoft akkora vállalat, hogy könnyedén utasíthatja az értékesítéssel foglalkozó cégeket. Például a számítógép-forgalmazókat, akik Windows-zal előretelepítetten kínálják PC-ik zömét; legyen szó akár egy Dell kaliberű óriásról is.

Nemrég adta ki az ukázt a Microsoft a vele szerződésben levő kereskedőknek, hogy idén le kell állni a Windows XP OEM változatának terjesztésével. Ez azt jelenti, hogy az immár hat éve piacon levő, minden idők legsikeresebbjének mondható Windows operációs rendszer jövőre már nem vásárolható meg az egyszeri felhasználó számára „olcsó vételt” jelentő OEM kiadásban. A szoftver ugyanis jelentős árkedvezménnyel szerezhető be, ha azt nem különálló dobozban veszi meg a vásárló, hanem egy hardverelemmel, jellemzően komplett számítógéppel együtt rakja a kosarába.

Januártól ilyen konstrukcióban már csak a Windows Vista lesz megvásárolható, annak ellenére, hogy a felhasználók még bizalmatlanok az operációs rendszerrel szemben. Ennek oka, hogy ugyan biztonságosabb, mint az XP, bővebb funkcionalitással rendelkezik és szebb is, viszont van néhány igen zavaró tulajdonsága (ezekről bővebben itt). Ez különösen a SOHO piacot érinti, hiszen elsősorban a kisvállalati és otthoni felhasználókat zavarják a hibák, nagyvállalati környezetben lényegesen kevesebb funkcióját használják az új OS-nek.

Elméletileg a forgalmazóknak örülniük kellene a váltásnak, hiszen a Vista nagyobb erőforrásigénnyel rendelkezik, vagyis erősebb (értsd: drágább) hardver kell alá. Valamelyest meg is emelte az eladásokat a redmondi operációs rendszer, ám az elmúlt néhány hónap adataira támaszkodva koránt sem beszélhetünk kirobbanó sikerről.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés