Connect with us

technokrata

Autodesk: energiatakarékosság, környezetvédelem az építészetben

Laptop

Autodesk: energiatakarékosság, környezetvédelem az építészetben

Tervezés két- és három dimenzióban – beszámoló az Autodesk idei terveiről.

A múlt hónap közepén tartott exkluzív bemutatót arról az Autodesk, hogyan is képzeli el a térinformatika, a 2 és 3 dimenziós tervezés jövőjét. A festői szépségű szlovéniai Bledben megrendezett konferencia keretei között beszámolt a várható és a már tapasztalható trendekről, a cég zászlóshajójának tekinthető AutoCAD és egyéb szoftvereinek 2008-as változatairól, oktatási programjairól, illetve felhasználói adatbázisának dinamikus bővüléséről is.

Sokat változott a világ az elmúlt néhány év alatt, és ehhez igazodnia kell a CAD-nek is. A 21. század első, legfontosabb jelensége a megugró energiaárak, a környezet védelmére való törekvés felerősödése, melyet nagymértékben katalizál a globalizáció. A fejlődő piacok egyes régiói robbanásszerű növekedést produkálnak (Dubaiban olyan mértéket öltött az építési láz, hogy ebben a kicsiny városban található az összes építődaru mintegy egyötöde), ám az itt jelentkező építési igényeket már nem lehet a múlt század utolsó évtizedeiben bevett gyakorlatai szerint egy az egyben kielégíteni. Az építési költségek tervezésekor ugyanis megjelent az adott épület energiahatékonysága, az egyre dráguló energiával való spórolás igénye. Szintén változást jelent a digitális életforma egyre erősebbé válása – ezekhez a trendekhez az Autodesk legújabb megoldásaival igyekszik alkalmazkodni.

„Experience ideas before built”
Ennek a jelmondatnak a jegyében készültek, frissültek az idei tervezőeszközök. Az Autodesk célja, hogy a tervezés olyan kézzelfogható eredményeket adjon, amelyek révén fizikai létesítmény létrehozása nélkül, úgynevezett digitális prototípus létrehozásával tapasztalhassa meg a megrendelő tervekbe öntött álmait. Ezt segítik az Aliasstudio, az Inventor és a Showcase 2008-as változatai.

Természetesen megújult maga az AutoCAD és a kétdimenziós tervezésre használható AutoCAD LT is, melyek szintén 2008-as verziószámmal kerülnek forgalomba. A megváltozott, korábbihoz képest kibővült kezelőfelület kialakításakor az a cél vezette a fejlesztőket, hogy a tervezés még egyszerűbbé váljon, használatával még kevesebb időt vegyen igénybe egy terv elkészítése, megszüntesse a feladatok ismétlődő elvégzését, minimalizálja a tervezéskor elkövetett hibákat. Természetesen az iparági standardok támogatása minden korábbinál markánsabban jelentkezik a 2008-as változatokban.

Mindemellett ingyenesen elérhetővé vált az Autodesk Design Review 2008, melynek segítségével a CAD-hez kevésbé vagy egyáltalán nem értők, illetve a szoftverrel nem rendelkezők is áttekinthetik a két- és háromdimenziós tervek eredményeit. Jobb modellnavigáció, verzió-összehasonlítás, továbbfejlesztett 3D felmérés és jelölés jellemzi a szoftvert. A Design Review 2008-as változata fejlettebben kezeli a földrajzi térképeket, a terepadatokat és képes a GPS-eszközökkel is együttműködni.

Ahogy az a konferencián is elhangzott, az Autodesk komoly energiát fordított a Google Earth alkalmazással való kompatibilitásra, mely a szintén megújult Civil 3D-ben kapott nagyobb jelentőséget. A földfelszín részletes böngészését műholdas fotókkal lehetővé tevő szolgáltatással mindkét irányú kapcsolat (import, export) megvalósítható. Az Autodesk Civil 3D 2008-as változata elsősorban a többfelhasználós környezet támogatásában nyújt többet elődeinél, ezáltal megkönnyíti a nagyobb, összetettebb projekteken való munkát; valamint a korábbi verzióhoz képest nagyobb fokú automatizáltság jellemzi.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek