Connect with us

Hirdetés

technokrata

A túlhajtók kedvében jár az AMD is

Laptop

A túlhajtók kedvében jár az AMD is

Új CPU generáció: részletek a K10-ről.

Münchenben tartott bemutatót az AMD, a helyi újságírókat tájékoztatta a nemsokára megjelenő K10-es processzorról. Giuseppe Amato, az európai, közel-keleti és afrikai területekért felelős marketingigazgató az architektúrális változásokról is ejtett néhány szót. Lássuk a konkrétumokat!

Az integrált memóriavezérlő (IMC) komoly fejlődésen ment át – több memóriamodul esetén 64 bites (ECC esetén 72 bites) csatornákon keresztül képes elérni a memóriát (megfelelő BIOS implementáció és alaplapi kialakítás esetén). Ezzel lehetővé válik az adatok egyszerre történő olvasása és írása, illetve négymagos környezetben jelentős teljesítménynövekedés érhető el általa. Ez a funkció az AM2+ és F+ alaplapokon jelenik meg, a „régi” AM2 és F alaplapok a megszokott 128 bites kétcsatornás módot biztosítják a felhasználók számára.

Az imént írtunk az Intel önmagát overclockoló Core 2 Duo processzoráról; nos, az AMD is a túlhajtásra hajlamos PC-tulajdonosok kedvében szeretne járni. Ezt elősegítendő lehetővé tette, hogy az IMC órajele a CPU magoktól függetlenül állítható legyen, és egyben a működési feszültséget is csökkentette a vállalat. Ennek köszönhetően anélkül lehet a processzort tuningolni, hogy a memóriafrekvenciához hozzá kellene nyúlni. A lehetőség ismételten csak az AM2+ és F+ platformokat használók számára lesz elérhető.

Amato kifejtette azt is, hogy a négymagos kivitelnél miért hatékonyabb az AMD lapkája, riválisával szemben. Míg az Intel hasonló kialakításánál egyes esetekben az adatoknak a lassú FSB-n kell utazniuk, a K10 esetében a belső crossbar kapcsoló adja a magok közötti kommunikáció gerincét. Ez a felület értelemszerűen nagyobb adatátviteli sebességet kínál. Sőt, a kapcsolót már felkészítették nyolcmagos kialakításra is, közölte Amato, ám ez utóbbi várható piacra kerüléséről nem kívánt információt közölni az AMD igazgatója. Az viszont nyilvánvalóvá vált, hogy a nyolcmagos processzorok nem a közeljövőben jelennek majd meg a számítógépekben: a Shanghainak be kell érnie 4 maggal.

Milyen újdonságot hoz még a K10 megjelenése? Például az osztott (de nem exkluzív) L3 cache bemutatkozását. Új energiakímélő megoldásokat, amiknek köszönhetően a négymagos CPU-k nem fogyasztanak többet a mai, kétmagos processzorokhoz képest. Ami viszont még „durvább”, hogy minden egyes mag külön órajelen működtethető. Jelenleg a Core 2 és a K8-as architektúrában egyaránt csak egységesen állítható az egyes magok órajele. Ez azt jelenti, hogy a számításigényes, de csak egy magot „megerőltető” feladatok esetén nem csak az éppen terhelt mag fut magas órajelen, hanem a többi, tulajdonképpen pihenő is. Ez annál nagyobb energiapazarlás, minél több magot tartalmaz a processzor – a K10-nél azonban már nem okoz gondot.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés