Connect with us

Hirdetés

technokrata

Eltűnőben az olcsó videokártyák

Laptop

Eltűnőben az olcsó videokártyák

Lassan csak a közép- és felsőkategória marad.

Nemrég írtunk arról, hogy folyamatosan szűkül a különálló videokártyák piaca. Ennek egyik legfőbb oka, hogy az olcsó, kis teljesítményű, különálló videovezérlőkre egyre kevesebb az igény – ami az integrált megoldásoknak köszönhető. Az Intel (és az utóbbi időben az AMD is) olyan szintre fejlesztette fel az alaplapi chipkészletbe integrált grafikus vezérlőket, hogy azok már bőven elegendőek a legtöbb, 3D-s alkalmazást vagy videoszerkesztési műveleteket nem igénylő feladathoz.

A Jon Peddie Research piackutatása szerint az integrált megoldásoknak csak egyik előnye, hogy már alaplapra integráltan megkapja a vásárló a grafikus vezérlőt, vagyis nem kell külön videokártyát vennie. Nyomós érvnek számít az is a vásárlók körében, hogy ez az integrált megoldás jóval olcsóbb, mint a diszkrét GPU-s kártyák vásárlása. Annyira nyomós, hogy a tavalyi év utolsó negyedében körülbelül 57,6 millió grafikus vezérlőből csak 21,1 millió volt különálló termék, a többi (alaplapra) integráltan került leszállításra.

Hozzájön a fenti trendhez még a teljesítményfaktor is, mondta Alex Herrera, a Jon Peddie Research egyik elemzője. Aki ugyanis nem igazán vágyik kiemelkedő teljesítményre, az a legolcsóbb megoldást szeretné magának tudni – ezt pedig az integrált eszközök adják. Akinek viszont fontosabb a teljesítmény, az már nem elégszik meg a low-end kategóriás eszközökkel. Igaz, ennek ellenére nem remekel a közép- és a csúcskategória sem (ez utóbbi mindössze 2 százalékos egység, és 4 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik), ám ennek már más okai vannak (főleg a konzolok előretörése indukálja ezt a helyzetet).

Az alsó árszegmensbe tartozó kártyák piacának beszűkülése ugyanakkor együtt járt az átlagos eladási ár emelkedésével is – ez 2006 végén 213 dollár volt. Habár ez pozitív a fejlesztőkre nézve, akik több tíz- esetenként százmillió dollárt fektetnek egy újabb GPU létrehozásába, a helyzet mégsem rózsás. A piac szűkülése ugyanis érzékenyen érinti a cégek bevételeit, így fel van adva számukra a lecke, hogy alternatív bevételi forrásokat találjanak. Sőt, az sem kizárt, hogy további fúziókra lehet számítani a grafikus processzort fejlesztő vállalatok között.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés