Connect with us

technokrata

Eltűnőben az olcsó videokártyák

Laptop

Eltűnőben az olcsó videokártyák

Lassan csak a közép- és felsőkategória marad.

Nemrég írtunk arról, hogy folyamatosan szűkül a különálló videokártyák piaca. Ennek egyik legfőbb oka, hogy az olcsó, kis teljesítményű, különálló videovezérlőkre egyre kevesebb az igény – ami az integrált megoldásoknak köszönhető. Az Intel (és az utóbbi időben az AMD is) olyan szintre fejlesztette fel az alaplapi chipkészletbe integrált grafikus vezérlőket, hogy azok már bőven elegendőek a legtöbb, 3D-s alkalmazást vagy videoszerkesztési műveleteket nem igénylő feladathoz.

A Jon Peddie Research piackutatása szerint az integrált megoldásoknak csak egyik előnye, hogy már alaplapra integráltan megkapja a vásárló a grafikus vezérlőt, vagyis nem kell külön videokártyát vennie. Nyomós érvnek számít az is a vásárlók körében, hogy ez az integrált megoldás jóval olcsóbb, mint a diszkrét GPU-s kártyák vásárlása. Annyira nyomós, hogy a tavalyi év utolsó negyedében körülbelül 57,6 millió grafikus vezérlőből csak 21,1 millió volt különálló termék, a többi (alaplapra) integráltan került leszállításra.

Hozzájön a fenti trendhez még a teljesítményfaktor is, mondta Alex Herrera, a Jon Peddie Research egyik elemzője. Aki ugyanis nem igazán vágyik kiemelkedő teljesítményre, az a legolcsóbb megoldást szeretné magának tudni – ezt pedig az integrált eszközök adják. Akinek viszont fontosabb a teljesítmény, az már nem elégszik meg a low-end kategóriás eszközökkel. Igaz, ennek ellenére nem remekel a közép- és a csúcskategória sem (ez utóbbi mindössze 2 százalékos egység, és 4 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik), ám ennek már más okai vannak (főleg a konzolok előretörése indukálja ezt a helyzetet).

Az alsó árszegmensbe tartozó kártyák piacának beszűkülése ugyanakkor együtt járt az átlagos eladási ár emelkedésével is – ez 2006 végén 213 dollár volt. Habár ez pozitív a fejlesztőkre nézve, akik több tíz- esetenként százmillió dollárt fektetnek egy újabb GPU létrehozásába, a helyzet mégsem rózsás. A piac szűkülése ugyanis érzékenyen érinti a cégek bevételeit, így fel van adva számukra a lecke, hogy alternatív bevételi forrásokat találjanak. Sőt, az sem kizárt, hogy további fúziókra lehet számítani a grafikus processzort fejlesztő vállalatok között.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek