Connect with us

technokrata

Új processzorok – az AMD válasza az Intelnek

Laptop

Új processzorok – az AMD válasza az Intelnek

Új modellek, alacsonyabb árak.

Május 6-án debütál az Intel következő generációs mobilplatformja, a Centrino Santa Rosa kódnevű változata. A mobil szegmensben amúgy is erős Intel ezzel még kellemetlenebb helyzetbe hozhatja az Advanced Micro Devices-t, és ezt látják ez utóbbi vállalatnál is. Éppen ezért jelentette be a minap az AMD, hogy új lapkákkal jelenik meg a piacon, illetve a régebbiek árait csökkenti, hogy vonzóbb alternatívát kínáljon a vásárlók számára.

A The Inquirer értesülései szerint a processzorgyártó K10-es, noteszgépek számára fejlesztett mikroarchitektúrája (amely egyelőre Bulldozer kódnév alatt fut) hamarosan 65 nanométeres Turion processzorokkal örvendeztetheti meg a hordozható számítógépek szerelmeseit. A SOI gyártási eljárással készülő lapkák magasabb órajelen üzemelnek a korábbi változatokhoz képest, ugyanakkora energiafelhasználás mellett. Ha azonban változatlanul hagyjuk a már piacon levő CPU-k órajelét, akkor még alacsonyabb fogyasztást kapunk; vagyis az AMD 690M chipsettel kiegészítve egy akkumulátortöltéssel még tovább működő noteszgépeket kapunk.

Sikerrel alkalmazta már ezt a taktikát az Intel, amely vállalat éppen a Centrino-val honosította meg az egy csomagban árult processzor+chipkészlet+wireless vezérlő kombinációt. Az AMD (egyelőre?) csak az első két komponenst tartja saját kezében – ehhez az Ati tavalyi felvásárlása segítette hozzá a gyártót. Vagyis az Advanced Micro Devices is elindult egy olyan úton, melynek végén már nem csak a központi vezérlőegységet szállítja a gyártóknak, hanem a belső elektronika egy jelentős részét is.

Visszatérve a processzorokra: a vállalat hozzányúlt az integrált memóriavezérlőhöz is, így az már támogatja az asztali PC-knél megszokott DDR2-800 változatokat is. A frissítés révén öt új lapkát vehetnek majd meg az érdeklődők. Két 35 wattos fogyasztású példányt: ez a kétmagos Turion 64 X2 TL-66 (2,3 GHz-es órajel, 256 KB-nyi L1 cache és 1 MB-nyi másodszintű gyorsítótár) és TL-64, amely csak alacsonyabb, 2,1 GHz-es órajelével tér el az előzőtől. A másik három CPU TPD-je 31 watt; ezek 2, 1,9 és 1,8 GHz-es órajellel bírnak.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp