Connect with us

technokrata

Nem kell többé a kis winchester

Laptop

Nem kell többé a kis winchester

A legkisebb méretű merevlemezek körében elkezdődni látszik a mágneses adatrögzítés végső agóniája.

Pár napja jelentette be a Fujitsu, hogy felhagy az 1,8 colos méretű merevlemezek gyártásával, köszönhetően a solid state flash meghajtók árcsökkenésének. Ugyan még mindig jelentős árkülönbség van a két technika között, és a memóriaalapú adathordozók kevesebb információt tudnak tárolni; az ekkora fizikai méretű merevlemezeket igénylő eszközökben már nem olyan nagy a különbség, mint például a noteszgépeknél. Az általuk elérhető gyorsabb hozzáférés, kevesebb fogyasztás és könnyebb kivitel viszont komoly vevőcsalogató erővel bír. Jelenleg a kategória maximális kapacitását a SanDisk és a Toshiba 64 GB-os terméke biztosítja.

Egy szinttel „feljebb”, vagyis a 2,5 colos winchestereknél még nem jelentkezik ez a trend, ám nem kizárt, hogy hamarosan itt is leállhat egy-két gyártó a winchesterfejlesztésekkel. Ami ezt hátráltatja, az az, hogy ebben a szegmensben a merevlemezek jóval több tárterülettel bírnak: a Samsung például a minap jelentette be 200 GB kapacitású készülékeit, melynek lemezei 7200 RPM sebességgel forognak. A távol-keleti vállalat állítása szerint ezzel párhuzamosan a megbízhatóság növelésére is gondot fordítottak. A SpinPoint MP1 sorozat tagjai a fentinél kisebb tárhelyű modellekkel is képviselik magukat a piacon: 80, 120 és 160 GB-os, természetesen SATA-300 csatolófelülettel bíró változatok állnak még a notebookgyártók rendelkezésére.

NCQ, azaz native command queuing a neve annak a technikának, amivel a Samsung az utasítások sorrendbe helyezésével tovább növelheti az adatátviteli tempót. Emellett a vállalat alkalmazott egy úgynevezett rotary vibration controllert, azaz RVC-t is, amivel pedig azt érte el, hogy a működés közben fellépő vibráló hatások ellenére sem tér el az író/olvasó fej az éppen írt/olvasott sávtól. Emellett helyt kapott benne egy opcionális, úgynevezett digitális szabadesés érzékelő (free-fall sensor, FFS), ami a külső behatások esetén hivatott megvédeni az adatokat a károsodástól.

A winchester még nem vásárolható meg, a Samsung májusra teszi a SpinPoint MP1-es tömegtermelésének beindítását.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák