Connect with us

technokrata

Intel processzor, egy komplett notebook áráért

Laptop

Intel processzor, egy komplett notebook áráért

Extrém ár, extrém teljesítmény.

Minden korábbi asztali processzorát übereli az Intel legújabb, Core 2 Extreme QX6800-as lapkájával, amely a ma piacon levő x86-os desktop CPU-k között a legnagyobb teljesítményre képes példány – jónéhány szerverprocesszort is helybenhagy a „drága”. Teszi mindezt darabonként 1200 dolláros áron, vagyis annyiért, amennyiért már egy alsó-középkategóriás noteszgépet is meg lehet vásárolni. A hétfőn bejelentett változat így kivételesen nem a korábbi, 999 dollárba kerülő QX6700 árát nyomta le, hanem új kategóriát teremtett: az első négyszámjegyű árcédulával bíró desktop x86 CPU lett az Intel kínálatában.

Lássuk, mit mutat fel a négymagos erőgép! 2,93 GHz-es órajelen üzemel, 1066 MHz-es FSB mellett, és összesen 8 MB-nyi másodszintű gyorsítótárral rendelkezik. LGA 775-ös tokozású, fogyasztása pedig összesen 130 watt, ami nem is sok, ha azt tekintjük, hogy az Intel négy magot zsúfolt bele. Ami talán a vállalat szemére vethető: a QX6700-zal egyetemben a négymagos kialakítást csak úgy tudta felmutatni, hogy két darab kétmagos Conroe processzort tokozott össze egyetlen hordozófelületre. Minderre 65 nanométeres gyártási eljárással került sor.

Megjelenési idejéről egyelőre semmi konkrétum nem hangzott el, az viszont szinte biztos, hogy ez már egyike lesz azon processzoroknak, amik az új négymagos világot testesítik meg. Az Intel ugyanis nemrég bejelentette, hogy többé nem fog kétmagos CPU-kat piacra hozni a desktop lapkák csúcskategóriás szegmensében.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek