Connect with us

Hirdetés

technokrata

Továbbfejlesztett Celeron processzorok

Laptop

Továbbfejlesztett Celeron processzorok

Az Intel a közeljövőben mutatja be legújabb, árérzékeny felhasználók számára készített mobil lapkáját.

Januárban mutatkozott be a Celeron M 520, amely a hordozható számítógépeknek kínált olcsó, belépőszintű központi vezérlőegységet. Ez már a Core mikroarchitektúrára alapult – a 134 dolláros ár április 22-én még alacsonyabb, 107 dollár lesz (köszönhetően az 530 megjelenésének). Mivel a lapkák a Merom magra alapulnak, amelyek kétmagos processzorokat, illetve 2 vagy 4 MB-nyi másodszintű gyorsítótárat tartalmaznak, a Celeronok is ezen a vonalon indultak el.

Van azonban egy kis csavar az új Celeronoknál: immár az Merom-L kialakítást használják, azaz a korábbi Merom B2 stepping helyett a Merom-L A steppingjét alkalmazzák. Ez a tervek szerint június elsejei indulást jelent, hardveres szinten pedig azt, hogy megváltozik a CPUID. Ez bizonyos esetekben BIOS update-et igényelhet, annak érdekében, hogy a régebbi alaplapok is megfelelően támogassák a processzort. A mag méretét azonban jelentősen nem befolyásolta az átállás – ugyan minimális mértékű csökkenésről az Intel beszámolt új CPU-ja kapcsán, de ez inkább a gyártás optimalizálásából adódik, semmint a mikroarchitektúrális változásból.

A processzorok nyilván csökkentett képességekkel fognak bírni. Ez vagy a magok egyre redukálását, vagy a L2 cache méretének csökkentését jelenti majd (esetleg mindkét lépést megteszi az Intel).



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés