Connect with us

technokrata

Mit tudnak a legújabb Celeronok?

Laptop

Mit tudnak a legújabb Celeronok?

Core architektúrára alapuló olcsó processzorok az Inteltől.

Az X-bit labs nemrég közelebbről is megvizsgálta a chipgyártó legújabb Celeron CPU-ját, a 440, 430 és 420-as példányokat. Ezek igen kedvező áron kerülnek majd forgalomba: 40 és 60 dollár (8-12 ezer forint) közötti kiadást kell kibírnia annak, aki be kíván ruházni egy ilyen lapkába. Az ár azonban nem minden, hiszen a teljesítménytényező nagyban befolyásolja a vásárlási kedvet.

Közismert, hogy a Core architektúra az Intel egyik igen jól sikerült fejlesztése; a Celeron 4xx változatok a Conroe továbbfejlesztésére, a Conroe-L magra alapulnak majd. Igen, magra, és nem magokra: 10 ezer forintos áron (még) senki ne várjon kétmagos (Core) processzort az Inteltől. Természetesen a nagyobb testvérhez képest megvágták a gyorsítótár méretét is: a másodszintű cache 512 KB-nyi ezekben a lapkákban. A 800 MHz-es Quad Pumped Bus szintén mérsékelt a legújabb Core 2 processzorokhoz képest; az órajel tekintetében pedig az első példányok 1,6-2 GHz-cel rendelkeznek majd. Az FSB-ből a magórajelet 6-12 közötti szorzóértékkel éri el, ebből következően ezeket a CPU-kat maximum 2,4 GHz-ig tudja majd ezen feltételek változatlanul maradása mellett feltornászni az Intel.

Támogatja az MMX, SSE, SSE2, SSE3 SSSE3 és EM64T utasításkészleteket, vannak azonban olyan funkciók, amelyek kimaradtak a nagyobb testvérhez képest. Ide tartozik például a virtualizációs technika támogatása; ami ebben a szegmensben biztosan semmilyen veszteséget nem jelent a felhasználóknak. Amit talán érdemes sajnálni, az az energiafogyasztás visszafogását szolgálni hivatott Enhanced Intel Speedstep támogatásának elmaradása.

Nem támogatja a hiperszálas (hyperthreading) utasítás-végrehajtást, de ezt a Cedar Mill magos Celeron D 3xx változatok sem támogatták. Tokozás szempontjából viszont nincs eltérés, ugyanúgy LGA 775-ös foglalatot igényel, mint elődje. Mivel mindkettő 65 nanométeres gyártási eljárással készül, az ember azt hinné, hogy nincs jelentős különbség a felhasznált energiamennyiség tekintetében, ám ez nagy tévedés: a Cedar Mill magra alapuló változat TDP-je 65 watt, míg a Conroe-L esetében ez már csupán 35 watt. Ez főként a durván felére csökkentett órajelnek köszönhető. Ám hiába a mérsékelt frekvencia, a Conroe-L magos Celeron lenyomja elődjét, legalábbis az X-bit labs tesztje szerint. Mintegy 10-40 százalékos teljesítményjavulást mutat fel az új processzor, vagyis sikere szinte borítékolható az olcsó PC-re vágyók körében.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle