Connect with us

technokrata

Windows nélküli notebookot akarunk!

Laptop

Windows nélküli notebookot akarunk!

Fogyasztói igény a Windows-mentes laptop.

Nemrég jelentette be a Dell, hogy úgy döntöttek: előretelepített Windows nélkül hoznak forgalomba hordozható számítógépeket (egyelőre csak az Egyesült Államokban). A Direct2Dell vállalati blogban tette közzé a vállalat üzletpolitikájának változását Matt Domsch, a Dell linuxos szoftverekért felelős egyik mérnöke. A döntés a cég Latitude notebookcsaládjának n sorozatát érintette. Ezeken nemhogy Windows, de semmilyen más operációs rendszer sem lesz.

Mindez nem a vállalatvezetők fejéből kipattant ötlet nyomán valósul meg, hanem egy közvélemény-kutatás vezette rá a Dellt a lépés megtételére. A körülbelül egy hete indított IdeaStorm (ötletvihar) révén egy olyan interaktív website-tal ismertették meg a felhasználókat, ahol bárki kifejthette elképzelését a Dell további működéséről. Ezt követően az egyes ötleteket megszavaztatták, és a legnépszerűbbeket kitették a site kezdőlapjára (érdekes, hogy az élen álló négy téma közül három valamilyen linuxos kérdést boncolgat). Itt bukkant fel a fenti kérés is a felhasználók részéről.

Napjainkban a D420, D520, D620 és D820-as Latitude modelleket kínálja a Dell n sorozatában. Ezekre a notebookokra azért nem kerül Linux, mert a vállalat szerint olyan sok jól használható disztribúció van, hogy ezek közül nem akartak választani, a leendő tulajdonost (újfent) korlátozni.

Jelenleg hazánkban törvényi szabályozás tiltja a számítógépek operációs rendszer nélküli forgalomba hozatalát, így itthon hasonló konstrukcióra nem lehet számítani a közeljövőben. A jogi környezethez való alkalmazkodás egyébként gyakran azzal jár a kereskedő részéről, hogy a Microsoft valamelyik, többnyire Windows XP operációs rendszerét előre telepítetten, OEM változatban kínálja a vásárlónak. Egyre többen ismerik azonban fel a nyílt forrásban rejlő lehetőségeket, a Linuxot, mint jól, és egyre inkább kényelmesen használható operációs rendszert.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp