Connect with us

technokrata

Késik az Ati DirectX 10-es videokártyája

Laptop

Késik az Ati DirectX 10-es videokártyája

Lépéskényszerben az Ati, az Nvidia húzása(i) miatt.

Az AMD által tavaly felvásárolt, kanadai gyökerekkel bíró Ati tegnap jelentette be, hogy R600-as GPU-ja, mely az első DirectX 10-es grafikus processzor a vállalat kínálatában, hetekkel később fog megjelenni, mint ahogyan azt korábban eltervezték. Az AMD hivatalosan is megerősítette a fenti értesülést, és stratégiai okokkal indokolták a döntést, illetve azzal, hogy így szélesebb piaci szegmenseket tudnak lefedni. Vagyis a következő generációs Ati videokártyák már csak az áprilistól kezdődő második negyedévben várhatók.

Elemzők szerint az Nvidia azon húzása állhat az Ati késlekedése mögött, amivel a csúcskategóriás kártyáiból kihozott egy olcsóbb kiadást. Az AMD-rivális gyártó először a 600 dollárért kínált Geforce 8800 GTX és a 450 dollárra beárazott GTS változatokkal jelent meg a piacon, később viszont ez utóbbiból kiadott egy 320 MB-os memóriakapacitással bíró modellt is, ami „mindössze” 300 dollárért kelleti magát a boltokban. Az R600-as megjelenésének néhány héttel való eltolása időt ad arra, hogy a vállalat kielemezze az Nvidia manőverét, és olyan apróbb változtatásokat eszközöljön, amelyekkel jobban megszólíthatja a piacot.

Sőt, valószínű, hogy ezek a változtatások már megtörténtek, és pont ezért állt be néhány hetes késés a szállításokban. Egy, az AMD-től a napokban kiszivárgott dokumentum azt megerősítette, hogy két változatban jelenik meg az új Ati csúcskártya: egy 12 és egy 9 vagy 9,5 inch-es hosszú kialakítás versenyzik a vásárlók kegyeiért (további részletek itt és itt). A többi adatot tekintve sem lehet nagy eltérés, de mivel erről biztosat jelenleg nem tudunk, spekulációk helyett inkább megvárjuk a következő hónapot. Addigra talán már az is tisztázott lesz, hogy pontosan mikor következik be az R600, RV610 és RV630 termékek kereskedelmi startja.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle