Connect with us

technokrata

Intel: újból elérjük a 3 GHz-et

Laptop

Intel: újból elérjük a 3 GHz-et

Csak immár négy maggal.

Az elmúlt pár hónapban a különböző értesülések ide-oda tologatták az Intel Penryn kódnevű, 45 nanométeres gyártási eljárással készülő processzorának megjelenését – a legújabb (tegnapi), hivatalos bejelentés szerint erre még idén sor kerül. Az erre alapuló, szerverszegmensbe szánt lapkák terén pedig nagy előrelépés várható: a chipgyártó gigász szerint ezek a Clovertown kódnévre hallgató Xeon CPU-k el fogják érni az 1600 MHz-es FSB-t, illetve a 3 GHz-es órajelet. Természetesen ebben az esetben már négymagos processzorokról beszélünk.

Ez hozzájárulhat ahhoz, hogy az Intel tovább erősítse dominanciáját a szerverpiacon – amint arról korábban írtunk, az AMD itt nemrég már leszálló ágba került, legalábbis a tavalyi utolsó negyedéves adatok szerint. És habár az Advanced Micro Devices a nyáron szintén négymagos, az Opteronoknál nagyobb teljesítményű K8L processzorokkal tervez piacra lépni, ezek órajele alacsonyabb lesz a fent említett Xeonokhoz képest. A jelenlegi helyzet szerint ez nagyobb teljesítményt is jelent az Intel számára – ez utóbbi processzorai a Core mikroarchitektúra bevezetése óta azonos órajelen nagyobb számítási erővel bírnak, mint az AMD modelljei.

Kirk Skaugen, az Intel Xeon processzorok fejlesztéséért felelős csoportjának vezetője egy konferenciahívás során arról tájékoztatta az elemzőket, hogy a vállalat meg kíván jelenni a piacon egy alacsony energiaigényű, négymagos processzorral is, melynek TDP-je (thermal design power) 50 watt lesz. Ennek bemutatójára még idén márciusban, talán pont a Cebiten kerülhet sor.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle