Connect with us

technokrata

A Microsoft beszólt a linuxosoknak

Laptop

A Microsoft beszólt a linuxosoknak

Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója ismét a linuxos közösséget fenyegette.

Amint arról mi is beszámoltunk, 2006 novemberében a Microsoft és a Novell partneri megállapodást kötött – az áttörés például a virtualizációs technikák licencelésére vonatkozott, de a két vállalat szellemi tulajdonjogainak egymás felé való tisztázását is rendezni remélték a felek. Kedden azonban Steve Ballmer nyilatkozatban „fenyegette meg” a nyíltforrású közösséget. Elmondása szerint a szellemi tulajdon értékének továbbra is nagy jelentőséget tulajdonítanak, még a nyíltforrású világban is. Ballmer bejelentése azért meglepő, mert a tavalyi Novell – Microsoft megállapodáskor abban is megállapodtak a felek, hogy szabadalom-együttműködési egyezséget kötnek. Ez azt jelentette, hogy a két vállalat kölcsönösen elfogadta: nem indítanak egymás ellen szabadalomsértés miatt peres eljárást.

A Microsoft vezérigazgatója továbbra is kitart azon álláspontja mellet, hogy a nyíltforrás nem ingyenes – ami azt jelentheti, hogy nem kizárt egy Microsoft per a linux disztribútorokkal szemben. Korábban a redmondi fejlesztővállalat már célozgatott arra, hogy a Linux, mint operációs rendszer sért bizonyos microsoftos szabadalmakat, habár sosem nevezték meg ezeket. „[..] úgy gondolom, hogy tisztán kijelenthető, a nyíltforrás nem szabad, és a nyíltforrású közösségnek tiszteletben kell tartani mások szellemi tulajdonjogait, úgy, ahogyan ezt más versenytársak is teszik.” – mondta Ballmer, aki szerint a magasabb ár egyben nagyobb értéket is hordoz.

Vállalati szegmensben is Windows-os előretörést jósolt Ballmer, a Linux kárára. Az igazgató szerint mind desktop, mind szerver oldalról jól teljesített Redmond a nyíltforrású szoftverekkel szemben, és további részesedésbeli bővülésre számít a webszerverek és a nagyteljesítményű clusterek tekintetében az idei év során. Ehhez azonban a Linux tábornak is lesz egy-két szava.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp