Connect with us

technokrata

4 GHz-es memóriák

Laptop

4 GHz-es memóriák

Felboríthatják a következő néhány év útitervét.

A világ legnagyobb memóriagyártója, a Samsung nemrég jelentette be az ISSCC konferencián, hogy legújabb GDDR4 memóriachipjei közel 40 százalékkal nagyobb sebességgel képesek működni, mint ahogyan azt korábban becsülték. Ennek persze ára van: a videokártyákon alkalmazott chipek az előd 1,9 voltos tápfeszültsége helyett 2 voltot követelnek, ami nagyobb energiaigényt is jelent. A videovezérlők pedig már amúgy is jó ideje nem az alacsony energiafelhasználásukról ismertek: külön tápcsatlakozó(k), dupla bővítőhelyet elfoglaló hűtési megoldások, extrém hűtési rendszerek jelzik a grafikus kártyák fejlesztőinek útkeresési próbálkozásait.

Visszatérve a Samsung memóriájára: a most bejelentett 512 Mb-es GDDR4 chipek 4 GHz-es órajelen működnek, 16 GB/s-os adatátviteli sávszélesség mellett. Ha ez egy napjainkban általánosnak mondható 256 bites memóriabuszos környezetben teljesítene szolgálatot, akkor ez akár 128 GB/s-os maximális sávszélességet jelenthetne, ami több mint kétszerese az Ati Radeon X1950 XTX videovezérlőnek (jelenleg ez az egyetlen, GDDR4-es memóriatípust alkalmazó, széles körben elérhető kártya). 512 bites memóriainterfész mellett azonban már 256 GB/s-os elméleti maximum is elérhető, ami több mint háromszorosa a jelenlegi csúcstartó Nvidia Geforce 8800 GTX-nek.

A Samsung eredménye a memóriagyártók következő néhány évre kialakított útvonaltervét is boríthatja, hiszen sokkal nagyobb teljesítményt kínál, mint amire a GDDR4 jelenlegi életciklusában számítottak. Idén hivatalosan mindössze a 2,8 GHz-es órajelet tervezték elérni, míg 2008-ban a GDDR5 is „csak” a 3,5 GHz-es határt ostromolta volna (az eredeti elképzelések szerint a 4 GHz-es frekvencia csak 2009-ben jelent volna meg a mainstream piacon). Igaz, a vállalat már tavaly is a technológia becsült határait tolta kifelé, amikor stabilan el tudta érni a 3,2 GHz-es frekvenciahatárt.

Mindazonáltal azt nem lehet egyelőre tudni, hogy a Samsung mikor teszi a gyártók számára nagyobb mennyiségben is elérhetővé új memóriakomponenseit, de valószínűleg erre 2007 vége, 2008 eleje előtt nem kerül sor. Hiszen a 2006 februárjában bejelentett 3,2 GHz-es GDDR4 mintapéldányokat sem követte még bolti polcokról levehető termék, pedig egy év is eltelt azóta.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp