Connect with us

technokrata

Az első DDR3 modulok

Laptop

Az első DDR3 modulok

Memóriák, akár 1600 MHz-es órajelen.

A Super Talent és a Samsung partneri kapcsolatot alakított ki egymással annak érdekében, hogy létrehozzák az első mainstream DDR3 SDRAM-okat. A modulok első prototípusai már el is készültek, így a JEDEC tagjai közül elsőként a Super Talent jelenhet meg a piacon ezzel a memóriatípussal.

Napjainkban leginkább a DDR2 memóriák terjedtek el a PC-kben, a DDR SDRAM-ok már csak a régebbi számítógépben találhatók meg; és azonos kapacitás mellett már drágábbak is, mint az újabb generáció. Nemsokára elavult lehet viszont a DDR2 is, ha megjelenik a DDR3. Ennek tápfeszültségét lecsökkentették, így immár 1,5 volttal is beéri. Órajeleit tekintve majdnem onnan indul, ahol a DDR2-ből kifogy a szufla: 800 MHz-től. A Super Talent közlése szerint a technológia felfutásával előbb-utóbb megjelenhetnek az 1600 MHz-es típusok is.

Fizikailag a DDR3 nagyon hasonlít a DDR2-re. Mindkét hardverelem az úgynevezett Fine-pitch Ball Grid Array kialakítást alkalmazza, illetve 240 tűs formában kerülnek (majd) a boltok polcaira és a számítógépek házába. Mindazonáltal ez nem jelenti azt, hogy kompatibilisek is lennének egymással – a modulok nagyjából közepén található bevágás a DDR3 esetén máshol helyezkedik el, megakadályozandó a felhasználókat abban, hogy DDR2 SDRAM-okat próbáljanak DDR3-as foglalatba illeszteni.

A memóriafejlesztőket, -gyártókat tömörítő JEDEC jelenleg még mindig azon dolgozik, hogy véglegesítse a DDR3 specifikációját (ami az idei év közepére várható), a Super Talent azonban már javában teszteli a prototípusokat: a korábban létrehozott samsungos példányokat különböző tesztplatformokon próbálgatja a vállalat. Arról nem érkezett információ, hogy ezen platformok között vajon szerepel-e az Intel következő generáció, Bearlake névre hallgató chipkészletét tartalmazó alaplapok – az AMD riválisa a Bearlake-ben fogja először támogatni a DDR3-at. Igaz, a család a DDR2-t sem hagyja veszni, de kétféle modul egy alaplapban biztosan nem lesz használható egyszerre. Az Advanced Micro Device quadcore-os, azaz négymagos processzorainál tervezi először használni a DDR3 architektúrát.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle