Connect with us

technokrata

700 millió tranzisztor az AMD legújabb GPU-jában

Laptop

700 millió tranzisztor az AMD legújabb GPU-jában

Hat hét múlva a boltok polcain.

Közel duplájára nőtt az AMD/Ati legújabb grafikus processzorában található tranzisztorainak száma az R600-as családban, a korábbi, R580-as szériához képest. Míg a jelenlegi generáció 384 millió kaput tartalmaz, addig a legújabb kiadás már CPU-kat is lealázó mennyiségű, 700 milliónyi tranzisztorral büszkélkedhet. Memóriainterfésze az Nvidia jelenlegi zászlóshajóinál (320, 384 bit) is nagyobb teljesítményre képes (512 bit).

Március 30-án jelenik meg az X2900 XTX Ati Radeon, mely az R600-as család legerősebb tagja lesz. Két konfigurációt ad ki a vállalat: egyet az OEM-ek részére, egy pedig a kiskereskedelmi forgalomban jelenik majd meg. Az OEM változat 12 inch-es méretekkel, azaz 30 centiméteres hosszúsággal (!) rendelkezik, melyet csak a kifejezetten nagyméretű házakba lehet majd beszerelni. A másik kiadás „csak” 9,5 inch-es, azaz 24 centiméteres hosszal bír, mely két slotnyi helyet igényel, nagyméretű hűtési megoldása miatt.

Le a hőmérséklettel!
Ez lesz az úgynevezett vapor chamber hűtés. Tulajdonképpen a párolgás folyamatát használják ki a hűtés során: a hűtőbordába zárt kis kamrákban levő folyadék felmelegszik, gőzzé válik, és elviszi a hőt a borda aljáról – a tetején pedig jelentős mértékben veszít hőmérsékletéből, minek következtében lecsapódik, és lehűlt folyadék formájában visszajut a borda aljára. A 12 inch-es változatot csendes, ventillátoros hűtéssel hozzák forgalomba.

A Radeon X2900 XTX renferenciakonfigurációban 1 GB-nyi GDDR4 memóriát tartalmaz; a referenciaváltozat Samsung memóriákat tartalmaz. Egy hónappal az indulást követően megjelenik a GDDR3-as chipekkel szerelt változat is, mely X2900 XT névre hallgat; ezen 512 MB-nyi tárhely található (valamint alacsonyabb működési frekvenciával is bír, mint a nagyobb testvére). Az XT változat érdekessége, hogy ez egyike azon első Radeonoknak, melyeknél már a referenciakialakítás során is hőcsöves hűtést terveztek.

Crossfire, HDMI, WHQL driver
Mit tud még az X2900-as család? Natívan támogatja a kétkártyás Crossfire konfigurációkat, ráadásul egy belső hídkapcsolaton keresztül, vagyis anélkül, hogy külső kábellel külön össze kellene kötni a két videokártyát. Nincs többé mesterkártya sem a Crossfire kialakításoknál. Emellett rendelkezik szintén natív módon HDMI-vel; végül pedig meg kell említeni a 6 és 8 tűs extra tápcsatlakozóit is.

Persze mindez nem ér semmit, ha nincsen hozzá megfelelő driver (ugye, Nvidia?). Az AMD a 8.36-os, WHQL-minősítésű Catalyst meghajtóprogrammal együtt „tálalja” az új grafikus erőművet. A driver egyébként március idusára várható, már ha lehet hinni az Ati mérnökeinek.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp