Connect with us

Hirdetés

technokrata

700 millió tranzisztor az AMD legújabb GPU-jában

Laptop

700 millió tranzisztor az AMD legújabb GPU-jában

Hat hét múlva a boltok polcain.

Közel duplájára nőtt az AMD/Ati legújabb grafikus processzorában található tranzisztorainak száma az R600-as családban, a korábbi, R580-as szériához képest. Míg a jelenlegi generáció 384 millió kaput tartalmaz, addig a legújabb kiadás már CPU-kat is lealázó mennyiségű, 700 milliónyi tranzisztorral büszkélkedhet. Memóriainterfésze az Nvidia jelenlegi zászlóshajóinál (320, 384 bit) is nagyobb teljesítményre képes (512 bit).

Március 30-án jelenik meg az X2900 XTX Ati Radeon, mely az R600-as család legerősebb tagja lesz. Két konfigurációt ad ki a vállalat: egyet az OEM-ek részére, egy pedig a kiskereskedelmi forgalomban jelenik majd meg. Az OEM változat 12 inch-es méretekkel, azaz 30 centiméteres hosszúsággal (!) rendelkezik, melyet csak a kifejezetten nagyméretű házakba lehet majd beszerelni. A másik kiadás „csak” 9,5 inch-es, azaz 24 centiméteres hosszal bír, mely két slotnyi helyet igényel, nagyméretű hűtési megoldása miatt.

Le a hőmérséklettel!
Ez lesz az úgynevezett vapor chamber hűtés. Tulajdonképpen a párolgás folyamatát használják ki a hűtés során: a hűtőbordába zárt kis kamrákban levő folyadék felmelegszik, gőzzé válik, és elviszi a hőt a borda aljáról – a tetején pedig jelentős mértékben veszít hőmérsékletéből, minek következtében lecsapódik, és lehűlt folyadék formájában visszajut a borda aljára. A 12 inch-es változatot csendes, ventillátoros hűtéssel hozzák forgalomba.

A Radeon X2900 XTX renferenciakonfigurációban 1 GB-nyi GDDR4 memóriát tartalmaz; a referenciaváltozat Samsung memóriákat tartalmaz. Egy hónappal az indulást követően megjelenik a GDDR3-as chipekkel szerelt változat is, mely X2900 XT névre hallgat; ezen 512 MB-nyi tárhely található (valamint alacsonyabb működési frekvenciával is bír, mint a nagyobb testvére). Az XT változat érdekessége, hogy ez egyike azon első Radeonoknak, melyeknél már a referenciakialakítás során is hőcsöves hűtést terveztek.

Crossfire, HDMI, WHQL driver
Mit tud még az X2900-as család? Natívan támogatja a kétkártyás Crossfire konfigurációkat, ráadásul egy belső hídkapcsolaton keresztül, vagyis anélkül, hogy külső kábellel külön össze kellene kötni a két videokártyát. Nincs többé mesterkártya sem a Crossfire kialakításoknál. Emellett rendelkezik szintén natív módon HDMI-vel; végül pedig meg kell említeni a 6 és 8 tűs extra tápcsatlakozóit is.

Persze mindez nem ér semmit, ha nincsen hozzá megfelelő driver (ugye, Nvidia?). Az AMD a 8.36-os, WHQL-minősítésű Catalyst meghajtóprogrammal együtt „tálalja” az új grafikus erőművet. A driver egyébként március idusára várható, már ha lehet hinni az Ati mérnökeinek.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés