Connect with us

Hirdetés

technokrata

Még olcsóbb AMD processzorok

Laptop

Még olcsóbb AMD processzorok

Árat csökkentett a gyártó.

Akár 35 százalékkal is olcsóbban hozzá lehet jutni egyes AMD processzorokhoz, köszönhetően a pár nappal korábbi árcsökkentésnek. Az Advanced Micro Devices ugyanis némelyik kétmagos Athlon 64 X2 CPU-jának árát ennyivel faragta le – ráadásul alig pár héttel azután, hogy egyszer már mérsékelte a lapkák árait. Erre nem jószolgálati okokból kényszerült a vállalat: a múlt év negyedik negyedévének szerveroldali eladásai nem (sem) az elvártnak megfelelően alakultak; ezért pedig elsősorban a processzorok magassá vált beszerezési költségei okolhatók.

Persze a „probléma” gyökere nem az AMD árképzésében rejlik, hanem a rivális Intel Core mikroarchitektúrájának megjelenésében. A konkurens processzorcsalád igen jól sikerült: nagy teljesítmény relatíve alacsony fogyasztás mellett, még megfizethető áron – az AMD ezért kényszerült egy hónapon belül már másodszorra is árat csökkenteni. Ez a lépése ugyan nem érintette az összes CPU-ját, de a kétmagos modellek mindegyike olcsóbbá vált.

A cég egyébként jelenleg a 65 nanométeres gyártási eljárásra való átállás miatt is nehéz helyzetben van, bár most már végre nagyobb mennyiségben képes produkálni az újabb, kisebb lapkaméretű processzorokat. Igaz, az Intel idestova már egy éve készít 65 nanométeres csíkszélességű processzorokat, tehát az AMD-nek igencsak van mit behoznia. Főleg annak ismeretében, hogy a 45 nanométeres gyártási eljárás az Intel tömegtermelésében 2008 elején jelenik meg: ekkor kerülnek a boltok polcaira az első Penryn processzorok.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés