Connect with us

technokrata

Videokártyákat négyesével?!

Laptop

Videokártyákat négyesével?!

Az Ati R600-as családjával egész csoportnyi videokártyát rakhatunk PC-nkbe.

Több alkalommal is foglalkoztunk már az AMD birtokába került Ati R600-as családjával, mely a cég legújabb, DirectX 10-es videokártya generációjának alapját képezi. Amint azt ebben a cikkünkben is leírtuk, valószínűleg négy változat lát majd napvilágot nemsokára – várhatóan a Cebiten. Úgy tűnik azonban, nemcsak a család fog négy tagból állni…

A The Inquirer online IT-bulvárlap értesülései szerint az R600 támogatja a Quad beállítást is. Ez azt jelentheti, hogy akár négy GPU-s megoldások is megjelenhetnek a piacon. Persze addig több nehézséget is le kell győzni: egyrészt a durván meglendülő fogyasztással, illetve a termelődő hő elvezetésével valamit csinálnia kell a vállalatnak; másrészt el kell(ene) kerülnie azt a fiaskót, amit az Nvidia elkövetett: a Quad SLI két 7950 GX2-es kártyával lényegesen nem tudott többet, mint a „csak” két GPU-s Nvidia rendszerek.

Az Ati ez utóbbit az Alternate Frame Rendering eljárásának finomításával érheti el. Jelenleg ugyanis úgy működik a Crossfire kivitelezést támogató megoldás, hogy a képernyőt két részre osztja, majd az egyes részekre eső számítási feladatokat rábízza a PC-be szerelt két videokártyára. Négy GPU esetén ez az osztás történhet négyfelé is, viszont ekkor még jobban optimalizálni kell a feladatmegosztás és az eredmények összegzésének eljárását.

Arra, hogy ezt hogyan sikerült megoldania az Atinak, nemsokára fény derül.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp