Connect with us

technokrata

Intel: processzorok integrált memóriavezérlővel…

Laptop

Intel: processzorok integrált memóriavezérlővel…

…és beépített I/O funkcionalitással, ráadásul olcsón.

Részletes információk váltak elérhetővé az Intel integrált memóriavezérlővel és input/output funkciókkal rendelkező processzorára vonatkozó terveiről – a lapkák megjelenése akár komolyan át is szabhatja a belépőszintű CPU-k piacát. A chipgyártó gigász ugyanis nem a mainstream vagy a high-end számára készítené ezeket a processzorokat, hanem a legolcsóbb, többnyire irodai alkalmazásra szánt PC-kbe juttatná el. Bizonyos szinten kellemetlen helyzetbe hozva ezzel az olyan cégeket, mint amilyen a Via Technologies, melynek alacsony energiaigényű lapkái pont ebben a szegmensben voltak képesek némi sikert felmutatni.

Az Intel útitervét böngészve világosan látható, hogy a Tolapai névre keresztelt megoldás (rendszer-egy-chipen, azaz system-on-a-chip, SoC) egy 256 KB-nyi L2 cache-sel bíró Pentium M-szerű processzort, egy integrált, kétcsatornás DDR2 memóriavezérlőt (amely a 400-800 MHz közötti, azaz a PC2-3200-6400-as RAM-okat támogatja) fog tartalmazni. Emellett belekerülne egy PCI Express vezérlő, illetve egy I/O híd, mely a soros ATA, az USB csatlakozókat és a gigabites Ethernet csatolót támogatná.

További jó tulajdonsága a processzornak, hogy az x86-os alapokra építkező modellek 600 MHz-es, 1,06 vagy 1,2 GHz-es órajelen működnek majd, ami alacsonyan tudja tartani az eldisszipált hőmennyiséget. Az Intel előzetes becslései szerint 13-25 watt között alakulhat egy tipikus Tolapai processzor fogyasztása, legalábbis a HKEPC website értesülései szerint. Az FCBGA foglalatos kialakítású termék, mint már fent is említettük, az olcsó rendszerek elemévé válhatna, emellett a kisméretű vagy beágyazott rendszerekben teljesíthet szolgálatot.

A fejlődő országokban alacsony ára miatt kedvelt, „nagyon belépő” szegmensben szép eredményeket tud felmutatni az AMD és a Via. Geode és C7 családjaik gyakran kerülnek a szegényebb régiók számítógépeibe. És habár az Intel korábban megpróbált betörni erre a piacra is, a múlt évtized végén feladta Timna kódnevű platformjának széles körben való elterjesztésére irányuló terveit. Ez a helyzet változhat meg, és ráadásul nem is olyan sokára: az Intel már a tavalyi év második felében bejelentette a Tolapai tervét, amiből a végső termék még az idei év vége előtt megszülethet. Komoly válasz lehet ez az AMD CPU-ba integrálni tervezett grafikus vezérlőjére (erről bővebben itt).Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp