Connect with us

technokrata

AMD vs. Intel – mobilfronton is egymásnak esik a két vállalat

Laptop

AMD vs. Intel – mobilfronton is egymásnak esik a két vállalat

Új mobil platform azoknak, akik nem akarnak Centrino notebookot venni.

Az AMD kiszivárgott tervei szerint az Intel Santa Rosa kódnevű Centrino-jával szemben következő generációs Trevally mobil platformját vetné be. Amint az az ezen az oldalon található képen is látszik, a Trevally az AMD új, RS690T északi hídját és a szintén új SB700-as déli hidat kapja. A források szerint az RS690T támogatja a könnyebb videovezérlő cserét szolgálni hivatott MXM technológiát, ami azért érdekes, mert ezt pár éve az Nvidia fejlesztette ki (bővebben itt).

Az északi híd integrált Radeon X700-as grafikus maggal rendelkezik, és nyolc PCIe sávot képes kezelni a külső grafikus megoldások támogatása végett. Emellett természetesen a VGA kimeneten túl támogatja a DVI és a TV outputokat is, két PCIe x1 link pedig a PCIe Ethernet és az Expresscard számára áll rendelkezésre. Az RS690T-t egy PCIe x4 köti össze az új SB700-as déli híddal. Ez utóbbi több USB portot (tizenkettőt a korábbi tíz helyett) és SATA 3.0 Gbps portot (hatot a korábbi négy helyett) támogat. Ez azonban nem jelenti a párhuzamos ATA halálát: a Trevally referencialeírása szerint az ATA 66/100/133 interfész az olyan flashmemóriás modulok számára áll rendelkezésre, mint amilyet az Intel fejlesztett ki Robson néven (erről bővebben itt).

Egyelőre nem ismert, hogy az AMD Trevally platformja mikor jelenik meg, mivel – a tajvani gyártók közlése szerint – az RS690 jelenleg nem elérhető.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp