Connect with us

Hirdetés

technokrata

Rekordmennyiségű notebook kel el

Laptop

Rekordmennyiségű notebook kel el

Háttérben a Windows Vista.

A világ legnagyobb szerződéses notebookgyártó vállalata, a tajvani Quanta arról számolt be, hogy januárban minden eddigi rekordjukat megdöntve, több mint 2 millió darab hordozható számítógépet szállítottak partnereiknek. A vállalat elnöke szerint a felpörgött kereslet mögött a Windows Vista megjelenése áll: a Microsoft új operációs rendszere főként a grafikai és a memóriafronton támaszt magasabb követelményeket a felhasználók számára (a cikkíró személyes tapasztalata, hogy 1 GB-nyi memóriával még bizony döcög az új OS).

Michael Wang, a Quanta elnöke ennek tükrében rekordbevételt remél – a tavalyi 20,5 milliárd dolláros forgalmat bonyolító piac így idén 22,3 milliárdosra hízhat. Wang úr tehát bizakodik abban, hogy a többek között az Apple-t, a Dellt és a Hewlett-Packardot is megrendelői között tudó cégre idén is lendületes termelési időszak vár. A Quanta elnöke szerint körülbelül 30 százalékkal fog emelkedni a legyártott notebookok száma, ami 25 millió noteszgépet jelent a 2007-es évben. A fejlődés ráadásul nem ér véget – a cég hisz abban, hogy a következő három évben hasonló volumenű bővülésre lehet számítani.

A növekvő darabszámok ellenére a Quanta profitrátája csökkenőben van, ez pedig az egyre élesedő árverseny következménye. A forgalmazók ugyanis komoly árkialakítási tényezővel bírnak: vásárlóik olcsó kiszolgálását nemcsak saját költségeik lefaragásával, hanem a gyártók termékeinek minél olcsóbb beszerzésével érik el. A gyártók ráadásul relatíve népes tábora azt is lehetővé teszi, hogy a forgalmazók válogathassanak az egymással konkuráló, többnyire tajvani cégek között. Ez utóbbiak ezért már olyan területekre is bemerészkednek, növelendő a profitot, mint a mobiltelefonok, okostelefonok és az Apple Ipodjának piaca.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés