Connect with us

Hirdetés

technokrata

A Blu-ray fog győzni?

Laptop

A Blu-ray fog győzni?

Következő generációs optikai lemezek: eldőlni látszik a mérleg nyelve.

A DVD-knél anno kibontakozott formátumháborúra az egyesítés volt a végső megoldás. Sokan hittek (hisznek) ebben az újgenerációs optikai adathordozóknál is, ám úgy tűnik, hogy az egyik formátum nemsokára felülkerekedhet a másikon. Legalábbis az USA-beli eladásokat alapul véve: eszerint a filmeket tartalmazó Blu-ray korongokból több fogy, mint a HD DVD-s kiadásokból – dacára annak, hogy az utóbbi korábban jutott piacra. A Sony viszont kijátssza ütőkártyáját, és tarol Playstation 3 játékgépével.

Sok kritika érte a távol-keleti vállalatóriást konzoljának harmadik generációja miatt. A készülék tömeggyártása elsősorban a Blu-ray meghajtók erőltetése miatt késett: a lemezeket olvasni képes, kéklézeres diódából nem tudtak megfelelő mennyiséget előállítani a gyártók. Ezért csak korlátozott darabszámmal vághatott neki a Sony a tavalyi karácsonyi bevásárlási láznak, ám még ez is elég volt ahhoz, hogy nagyon gyorsan behozza a lemaradását a vállalat. A Nielsen Videoscan felmérése szerint ugyanis a filmnézésre is használható Playstation tulajdonosai nem csak tudják, hanem akarják is használni a lehetőséget.

Persze ehhez a Sony-nak igencsak mélyen kellett a zsebébe nyúlnia. Egyrészt több száz dollárt bukik minden egyes eladott konzolon (bár ez a veszteség a gyártás felfutásával egyre csökkenni fog), másrészt olyan akciókkal igyekszik felkelteni az érdeklődést, mint a játékgép mellé csomagolt kuponok. Ezekkel ingyen birtokába lehet jutni egy nagyfelbontású, azaz HD-s filmhez, ami igencsak kecsegtető ajánlat.

Számokkal is alátámasztható a Sony lendületes nyitása: a felmérés szerint a január hetedikével véget érő első hét alatt minden 100 eladott Blu-ray filmre már csak 47,14 HD DVD jutott. Egy héttel később, 14-én ez az arány tovább változott: ekkor már csak 38,36 darab HD DVD-s alkotás jutott 100 „kéksugaras” lemezre. Hasonló tendenciáról számolt be a 20th Century Fox Home Entertainment is: a neves filmstúdió közlése szerint a HD DVD-s eladásokat december végén kezdte meghaladni a Blu-ray-es értékesítések volumene, míg január elejére már minden eladott HD DVD-re 3,5 BD jutott.

Nem meglepő a dömpingtempó annak ismeretében, hogy a Toshiba és a Thompson (a HD DVD legfőbb támogatói) saját közlése szerint mindössze 175 ezer lejátszót adott el. És habár a Blu-ray mögött álló Sony nem közölt adatokat, az biztos, hogy a karácsonyi bevásárlási időszak és január eleje alatt durván 1 millió Playstation talált gazdára – ez egyben 1 millió BD-lejátszót is jelent. Így tehát a HD DVD-k és meghajtóik alacsonyabb előállítási költségének előnye immár semmisnek mondható – a Blu-ray lemezek ráadásul nagyobb kapacitással is bírnak.

Jövő ilyenkor valószínűleg már egyértelmű lesz, ki nyer(t).



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés