Connect with us

Hirdetés

technokrata

Ereje teljében az AMD

Laptop

Ereje teljében az AMD

Rekodmennyiségű processzort adott el a vállalat.

Még sosem ért el olyan jó eredményt az x86-os processzorok piacán az Advanced Micro Devices, mint 2006 utolsó negyedévében. Míg az Intel ugyan továbbra is dominálja a desktop szegmenst, részesedése 74,4 százalékra mérséklődött. Eközben az AMD 25,3 százalékot tudott elérni, ami minden idők legjobb teljesítménye a kisebb processzorgyártó vállalat életében. Igaz, a Core 2 processzorok teljesítményben már lenyomják az AMD lapkáit, de a kissé talán erőltetettnek is tűnő árcsökkentési politikájával a gyártó egy darabig még képes lehet tartani ezt a szintet komolyabb technológiai előrelépés nélkül is.

A fenti adatokból kiolvasható, hogy a 100 százalékos részesedés eléréséhez még „hiányzik” 0,3 százalék – ezt az olyan kisebb gyártók adják, mint például a Transmeta (mely azonban tavaly kivonult a piacról, és már csak licenceinek értékesítéséből tartja el magát) vagy a Via Technologies, állítja a Mercury Research felmérése. Ebből is látszik, hogy az Intelen és az AMD-n kívül másnak nem nagyon van keresnivalója a piacon. Ez utóbbi 2006-ban negyedéves szinten 2 százalékos, éves szinten 3,9 százalékos bővülést mondhat magáénak. És habár az egész évre vonatkozó adatok még nem állnak rendelkezésre, a becslések szerint 2006-ban 23 százalékos eredményt mondhat majd magáénak a vállalat az egy évvel korábbi 18 százalékos, és a 2004-es 15,8 százalékos értékekhez képest.

Mobil és szerverplatform
Érdekesség, hogy nemcsak desktop fronton tört előre a vállalat, hanem a mobil számítógépek területén is piacot tudott bővíteni 2006 utolsó negyedévében. Míg az Intel 83,2 százalékos részesedése 80,6 százalékra csökkent, az AMD 16,8 százalékról 19,4 százalékra ugrott fel – ez mindenképpen szép eredmény annak ismeretében, hogy az Intel lapkái nagyobb teljesítményre képesek, alacsonyabb fogyasztás mellett. Egyértelműnek látszik, hogy ebben az esetben is az ártényező volt az, ami az AMD felé tudta billenteni a mérleg nyelvét.

Nem kecsegtette sok jóval ugyanakkor az Advanced Micro Devices-t a szerverprocesszorok piaca – az Intel 77,7 százalékra növelte részesedését 2006 utolsó negyedévében, az egy negyedévvel korábbi 76,3 százalékról. Ezzel párhuzamosan az AMD visszaesett (23,7 százalékról 22,3 százalékra), ami a magasabb profitszintet nyújtó szegmensben különösen fájó lehet a vállalatnak.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés