Connect with us

technokrata

Eljött a biztonságos akkumulátorok kora

Laptop

Eljött a biztonságos akkumulátorok kora

És még csak le sem kell cserélnünk notebookjainkat.

Sonata battery névre keresztelte a Boston-Power azt az akkumulátort, melyet a napokban tervez bemutatni. A kis energiaforrás nagyon sok mindenben hasonlít a hagyományos lítium-ionos akkumulátorokra, de van egy alapvető különbség a két technológia között – az újabb kialakítás sokkal kevésbé hajlamos túlhevülni és felrobbanni. Mivel mind elektromosan, mind mechanikusan kompatibilis a jelenlegi telepekkel, ezért könnyen elterjedhet, vélte Christina Lampe-Omnerud, a vállalat vezérigazgatója, aki azt is megjegyezte, hogy a Hewlett-Packard már 18 hónapja teszteli a fejlesztést.

Mi késztetheti még a notebookgyártó vállalatokat a váltásra? Nos, a Sonata-nak megvan az a roppant nagy előnye, hogy mindössze 30 percnyi töltés után eléri kapacitásának 80 százalékát. Összehasonlításul: a hagyományos akkumulátorok a 90 százalékos töltöttségi szinthez legalább 1-2 óra töltést igényelnek. Nem véletlen, hogy az iparban újnak mondható cég titokban alkotta meg termékét: szinte lopakodva érkeztek az akkumulátorfejlesztésben jártas tudósok, illetve vállalatvezetők a Boston-Powerhez. Eddig mintegy 15,6 millió dolláros befektetést igényelt a fejlesztés, amelynek kézzelfogható eredménye még idén piacra kerülhet.

„Nincs mindent vivő ezüstgolyó a Sonata belsejében.” – mondta Lampe-Omnerud. Az akkumulátor a hagyományos design számos elemének apróbb-nagyobb megváltoztatásával érte el a magasabb biztonsági szintet. Az energiatároló eszköz váza egy olyan fémötvözetből készül, ami erősebb, mint a jelenleg használt vasházak, illetve akkor is sértetlen marad, ha a készülék belsejében abnormális szintre emelkedik a hőmennyiség. Emellett a megszakítórendszeren is sokat dolgozott a vállalat: az akkumulátor képes önmagát véglegesen leállítani, ha egy nem kívánt reakció kibontakozásának veszélye fenyegeti. Mindazonáltal ilyesmire az eszköz élettartamának első három éve alatt nagyon kicsi az esély – ennyi garanciát vállal a fejlesztő a Sonata-ra, ami jóval több, mint a hagyományos lítium-ionos energiaforrásokra adott jótállás.

A Boston-Power ráadásul kitekint a mobil számítógépek piacáról – a hibrid és az elektromos autók terjedésével szükség lesz egy olyan energiatároló eszközre, amely relatíve gyorsan feltölthető, ugyanakkor nem kell attól félni, hogy egyszer csak lángba borul a vezető körül a közlekedési eszköz. Ebben a kategóriában – egyelőre – nem is okoz gondot, hogy a Sonata-t a prémium szegmensbe pozícionálták. Konkrét árat az igazgató nem közölt.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle