Connect with us

Hirdetés

technokrata

SLI – akár különböző videokártyákat is egymás mellé rakhatunk!

Laptop

SLI – akár különböző videokártyákat is egymás mellé rakhatunk!

Az Nvidia SLI technológiája nemsokára az olcsóbb konfigurációk számára is alternatívát jelenthet.

Az Nvidia legújabb, Geforce 8000-es családjának első két tagja már a piacon van, és hamarosan a közepes árszegmensbe szánt darabok is megjelennek. Egy ennél sokkal fontosabb információ viszont, hogy a távol-keleti gyártó revitalizálja SLI technológiáját. Az Nvidia több GPU-s konfigurációi eddig „csak” két grafikus vezérlőegységet támogattak hivatalosan (habár olyan két GPU-t tartalmazó, két kártyás megoldásokról már lehetett olvasni, melyek ezt a határt feszegették, de az Nvidia quad SLI technológiája eddig nem terjedt el), nemsokára azonban megjelenhetnek a 4, 6, sőt, a 8 grafikus processzorra alapuló rendszerek.

Nem kívánta hivatalosan kommentálni a vállalat az SLI 2.0-val kapcsolatos információkat, de a hannoveri Cebit, mely március közepén kezdődik, minden bizonnyal lerántja a leplet az új fejlesztésekről. Ezek egyik legfontosabbika talán az lehet, hogy a technika támogatni fogja a különböző grafikus kártyák párban való működtetését is (természetesen továbbra is csak Nvidia alapú hardvereszközök esetén).

Ezek a fejlesztések lökést adhatnak a többkártyás grafikus alrendszerek elterjedésének. Az SLI ugyanis hiába lépett piacra 2004 végén, mindmáig a játékrajongók kis részét tudta csak megnyerni magának (amiben szinte biztosan közrejátszott a ritkább alaplapok magasabb árának és a plusz egy videokártyának az extra költsége is). Egy 850 ezres mintán végzett felmérés szerint mindössze 12.700-an használnak többkártyás megoldásokat, ez alig 1,5 százalékos részarány. A Valve által fenntartott Steam játékterjesztő rendszer adatai szerint azonban az SLI még így is sokkal népszerűbb, mint az Ati Crossfire megoldása. Az összes, multi-GPU-s rendszer közül az nvidiás konfigurációk 96 százalékos aránnyal bírnak, az Ati Radeonok pedig csak alig 4 százalékot tudtak eddig kihasítani a magas profitkulccsal kecsegtető piacból.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés