Connect with us

technokrata

ISO szabvány lesz a PDF

Laptop

ISO szabvány lesz a PDF

Harcban a nyílt formátumokkal.

Az Adobe bejelentette, hogy nyilvánosságra hozza a Portable Document Format (PDF) 1.7 teljes, részletes leírását, így a formátum – immár teljes egészében – az International Organization for Standardization által elismert ISO szabvánnyá válhat.

Az Adobe 1995 óta különböző csoportokkal és szakértőkkel együttműködve, lefektette azon technikai paramétereket, szabályokat, amelyek alapján bizonyos PDF dokumentumok ISO szabvánnyá váltak. A folyamat eredményeképpen született meg a PDF for Archive (PDF/A) és a PDF for Exchange (PDF/X) ISO szabvány, mint a PDF speciális “alfajai”, amelyek felépítése az Adobe által meghatározott szabályokat követi. A gyakorlatban a PDF for Engineering (PDF/E), a PDF for Universal Access (PDF/UA) és a PDF for Healthcare (PDF/H) formátumok is szabványnak számítanak, bár nem rendelkeznek ISO tanúsítvánnyal. Az Adobe most azt tervezi, hogy a mindennapi életben használt, standard PDF formátumot is hivatalos szabvánnyá teszi, írta a .

A PDF története 1993-ban kezdődött, amelynek eredményeképpen az Adobe dokumentumformátuma gyakorlatilag ipari szabvánnyá vált szerte a világon. Ma már csak elvétve találunk olyan internetre csatlakoztatott számítógépet, amelyre nem telepítették az ingyenes PDF olvasó alkalmazást, az Adobe Reader szoftvert. Nem csak az egyéni felhasználók, hanem állami és egyéb intézmények is gyakran használják a PDF-et régi és új dokumentumaik archiválására, rendszerezésére és megosztására.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp