Connect with us

technokrata

Bennfentes infók a következő AMD processzorokról

Laptop

Bennfentes infók a következő AMD processzorokról

Milyen órajelen futnak a chipgyártó lapkái? Válasz a cikkben.

Iparági bennfentes szakértők továbbítottak a Dailytech számára olyan információkat, melyek az Advanced Micro Devices következő generációs processzorairól közölnek a korábbiakhoz képest pontosabb adatokat. A korábban K8L-re keresztelt architektúra – mely most a Stars (csillagok) családi név alatt fut – jellegzetessége, hogy szakít az eddigi elnevezési hagyományokkal. Az AMD már jó ideje városok neveit adta különböző processzorsorozatainak, így jelenhetett meg fővárosunk, Budapest is a kínálatban – a jövőben viszont ismert és kevésbé ismert csillagok neveit viselik majd a lapkák.

A Barcelonának megfelelő (négymagos) desktop kiadás, mely az Agena kódnevet viseli, lesz a vállalat 65 nanométeres asztali processzorainak zászlóshajója. Ez, szemben a korábbi, alacsonyabb órajelet prognosztizáló jelentésekkel, magasabb frekvencián, 2,7-2,9 gigaherzen működik majd. Az Agena 2 MB-nyi másodszintű és szintén 2 MB-nyi L3 cache-t tartalmaz, CPU-nként. Becsült hőtermelési (disszipációs) értékei is ismertté váltak: az AMD szerint a TDP 125 watt körül alakul. Megjelenése az idei év harmadik negyedében várható.

Kuma névre keresztelte azt a kétmagos kialakítású processzort a vállalat, melyet a mainstream piac számára készítenek. Ez 2-2,9 gigaherzes frekvencián működik majd, és, szemben az Agena lapkákkal, „csak” 1 MB-nyi L2 cache-t tartalmaz. Harmadszintű gyorsítótára azonban ennek is 2 MB lesz (osztottan). Fogyasztási adatai 65 és 89 watt között mozognak, de az energiahatékony modellek 35 W-os TDP-vel érkeznek majd, nem sokkal az alapváltozatok debütálását követően.

Rana névvel viszi tovább az AMD a Sempron sorozat sikerét – ezek a példányok 2,1-2,3 GHz-es órajellel kerülnek forgalomba 2007 utolsó negyedévében. A kétmagos processzorok mindössze 1 MB-nyi L2 cache-sel bírnak, és – ha igazak a jelentések – nem lesz bennük harmadszintű gyorsítótár. A Rana tipikus fogyasztása 65 watt lesz.

A korábbi értesülések beigazolódni látszanak: a Stars processzorok az AM2+ alaplapokat használják majd. Jó hír viszont, hogy nem kell feltétlenül lecserélni a számítógép ezen összetevőjét annak, aki processzort szeretne frissíteni – (BIOS update-et követően) az AM2 alaplapokban is alkalmazhatók lesznek majd ezek a CPU-k. Igaz, ebben az esetben a HyperTransport buszsebessége az 1.0-s verzió szintjére csökken.

Létezik még egy, a fentiek közül kilógó processzor is, ez az Agena FX. Jelenleg úgy tűnik, hogy a legnagyobb különbség a foglaltban lesz: az Agena FX a Socket 1207+ felületet használja majd.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp