Connect with us

Hirdetés

technokrata

Áttörés processzorfronton

Laptop

Áttörés processzorfronton

Az Intel új tranzisztortechnikája.

Az Intel felfedte két, szigetelő falakhoz és kapukhoz alkalmazható alapanyagát, melyeket 45 nanométeres (nm) csíkszélességgel gyártott tranzisztoraihoz használ a jövőben. Az Intel Core 2 Duo, Intel Core 2 Quad and Xeon többmagos processzorcsaládokat több száz millió mikroszkópikus méretű tranzisztor, vagy kapcsoló építi majd fel. A vállalat bejelentette, hogy öt termék korai verziója is napvilágot lát a tervezett 15 darab 45 nanométeres termékvonalból.

A tranzisztorok elektromos szivárgása – amely nagyban befolyásolja a lapkák, PC-k felépítését, méretét, energiafogyasztását, zajszintjét és költségeit – az új fejlesztésnek köszönhetően jelentősen csökken és ismét igazolódik Moore törvénye, amely szerint az integrált áramkörökben lévő tranzisztorok száma minden 2 évben megduplázódik. A vállalat egy újfajta, magas k-együtthatójú (high-k) anyagot használ a tranzisztorkapu szigeteléseként, illetve egy új fémötvözetet kapuelektródaként. „A poliszilícium-kapus MOS tranzisztorok bevezetése óta a magas k-együtthatójú anyagok és a fémek megjelenése jelenti a legnagyobb áttörést a tranzisztortechnológiában.” – mondta Gordon Moore, az Intel társalapítója.

A tranzisztorok apró kapcsolók, melyek a digitális világ egyeseit és nulláit dolgozzák fel. A kapu kapcsolja ki és be a tranzisztort, a kapuelektróda pedig az alatta található szigetelőréteg, amely elválasztja a csatornától, ahol az áram folyik. A fém kapu és a magas k-együtthatójú dielektrikum kombinációja nagyon alacsony szivárgású és rekordteljesítményű tranzisztorokat eredményez. Összehasonlításképpen: egy emberi vörösvérsejt felületén 400 darab, Intel 45 nm-es csíkszélességgel készült tranzisztora férne el. Éppen csak egy évtizeddel ezelőtt, a processzorgyártás technológiájának a csúcsa a 250 nm-es csíkszélesség volt, ez, az Intel ma bejelentett technológiájának ismeretében vastagságban körülbelül 5,5-szörös, területet tekintve 30-szoros csökkenést jelent.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés