Connect with us

technokrata

Áttörés processzorfronton

Laptop

Áttörés processzorfronton

Az Intel új tranzisztortechnikája.

Az Intel felfedte két, szigetelő falakhoz és kapukhoz alkalmazható alapanyagát, melyeket 45 nanométeres (nm) csíkszélességgel gyártott tranzisztoraihoz használ a jövőben. Az Intel Core 2 Duo, Intel Core 2 Quad and Xeon többmagos processzorcsaládokat több száz millió mikroszkópikus méretű tranzisztor, vagy kapcsoló építi majd fel. A vállalat bejelentette, hogy öt termék korai verziója is napvilágot lát a tervezett 15 darab 45 nanométeres termékvonalból.

A tranzisztorok elektromos szivárgása – amely nagyban befolyásolja a lapkák, PC-k felépítését, méretét, energiafogyasztását, zajszintjét és költségeit – az új fejlesztésnek köszönhetően jelentősen csökken és ismét igazolódik Moore törvénye, amely szerint az integrált áramkörökben lévő tranzisztorok száma minden 2 évben megduplázódik. A vállalat egy újfajta, magas k-együtthatójú (high-k) anyagot használ a tranzisztorkapu szigeteléseként, illetve egy új fémötvözetet kapuelektródaként. „A poliszilícium-kapus MOS tranzisztorok bevezetése óta a magas k-együtthatójú anyagok és a fémek megjelenése jelenti a legnagyobb áttörést a tranzisztortechnológiában.” – mondta Gordon Moore, az Intel társalapítója.

A tranzisztorok apró kapcsolók, melyek a digitális világ egyeseit és nulláit dolgozzák fel. A kapu kapcsolja ki és be a tranzisztort, a kapuelektróda pedig az alatta található szigetelőréteg, amely elválasztja a csatornától, ahol az áram folyik. A fém kapu és a magas k-együtthatójú dielektrikum kombinációja nagyon alacsony szivárgású és rekordteljesítményű tranzisztorokat eredményez. Összehasonlításképpen: egy emberi vörösvérsejt felületén 400 darab, Intel 45 nm-es csíkszélességgel készült tranzisztora férne el. Éppen csak egy évtizeddel ezelőtt, a processzorgyártás technológiájának a csúcsa a 250 nm-es csíkszélesség volt, ez, az Intel ma bejelentett technológiájának ismeretében vastagságban körülbelül 5,5-szörös, területet tekintve 30-szoros csökkenést jelent.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák