Connect with us

Mikor jár le a Windows XP?

Laptop

Mikor jár le a Windows XP?

Nemrég hosszabbította meg a Microsoft az operációs rendszer terméktámogatását.

Redmond, a többi szoftverfejlesztő céghez hasonlóan, csak korlátozott ideig vállalja operációs rendszereinek terméktámogatását – a Windows XP-nél ez már így is túlnyúlt minden korábbi esethez képest. Mivel azonban az OS olyan népszerű, a vállalat nemrég bejelentette, hogy a Windows XP Home Edition és Windows XP Media Center Edition operációs rendszereihez 5 évnyi kiterjesztett supportot biztosít (ezen szoftverek életciklusa hivatalosan 2009 áprilisában jár le). Nem marad ki természetesen a Professional változat sem, ennek támogatását azonban már korábban eddig az időpontig tolta ki Redmond.

A kiterjesztett támogatás mindazonáltal nem egyezik meg az úgynevezett mainstream supporttal. A felhasználó ez esetben ugyanis nem kap már design- és funkcióbeli változtatásokat az operációs rendszerhez, illetve nem biztosít a vállalat hotfix támogatást sem, amennyiben az nem a biztonsággal kapcsolatos. Ez ellen egyetlen dolgot tehet a felhasználó, ha továbbra is ragaszkodik a Windows XP-hez: még a mainstream support lejárta előtti utolsó 90 napban köt egy megállapodást a Microsofttal, így az továbbra is biztosítja számára a korábban megszokott színvonalat. Immár plusz pénzért.

Nem titkolt vágya a Microsoftnak, hogy a kiterjesztett terméktámogatás ellenére a felhasználókat minél hamarabb átállítsa az otthoni számítógépezők számára jövő héten debütáló Windows Vista operációs rendszerre. Mindazonáltal a Windows XP végső állomása 2014-ben lesz, jelentette be Redmond, ezzel pedig megdönti minden korábbi rekordját. Az operációs rendszer ugyanis még 2001 őszén jelent meg, azaz két év híján másfél évtizedig „vigyáz” teremtményére a redmondi szoftverfejlesztő vállalat.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom