Connect with us

Hirdetés

technokrata

Vízhűtést a memóriára!

Laptop

Vízhűtést a memóriára!

Hétköznapivá válhat az extrém hűtési technika.

Az OCZ Technology nemrég bejelentette, hogy olyan, folyadékkeringetésen alapuló hűtőmegoldást tervez piacra hozni, mely már nem az extrém teljesítményre, túlhajtásra kapható PC-tulajdonosok egy kis része, azaz a hardcore felhasználók számára készül, hanem a mainstream piac is megérezheti a „víz ízét”. A vállalat által bejelentett OCZ DDR2 PC2-6400 FlexXLC Edition memóriamodulok alapesetben 800 MHz-es órajelen futnak, CL4 4-4-15 késleltetési paraméterek (latency) mellett. A chipek 2 voltos tápfeszültséget igényelnek működésükhöz. A végfelhasználók ezt az értéket akár 10 százalékkal is megemelhetik, anélkül, hogy a modulokra járó garanciát elvesztenék – köszönhetően a vízhűtésnek, mely hatékonyan vezeti el a chipekben keletkező hőt. Mindez természetesen azt is jelenti, hogy a memóriamodulok túlhajthatók.

Miért pont a 800 MHz-es változatot választotta az OCZ, mikor az a DDR2-ben már lassan a hétköznapi felhasználók számítógépeinek többségében megjelenik? Hiszen egy nagyobb frekvencián üzemelő típusnál még több teljesítményt lehetne kicsikarni a folyadékhűtéssel. A vállalat közlése szerint azért döntöttek az alacsonyabb feszültségű hardverelemek mellett, mert ezeket az átlagos vevők is megengedhetik maguknak – a modulok ára nem annyira elrugaszkodott, mint az 1 GHz fölötti példányoké.

Amint az az illusztráción is látható, az OCZ eXtreme Liquid Concection (XLC) memóriamoduljai nagy hűtőbordával és beépített csövekkel rendelkeznek – ezekben kering a folyékony hűtőanyag. A komplett hűtési rendszer azonban ezzel még nem áll készen, a vállalat ugyanis nem árul teljes folyadékhűtési megoldást, azt a felhasználónak kell beszereznie (például a folyadékot keringető pumpát).

Az új PC2-6400-as hardverelemek 2 GB-os párokban (azaz két darab 1 GB-os modulként) szerezhetők be majd az OCZ-től. Ez a kialakítás mondhatni Vista-barát, hiszen a Windows legújabb kiadása már 1 GB-os háttértáron is elfut, de igazán ennek dupláján „érzi jól magát”, vagyis swappel kevesebbet. A memóriamodulok ára egyelőre nem ismert.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés