Connect with us

Az Intel elvágja az AMD Sun-uralmát

Laptop

Az Intel elvágja az AMD Sun-uralmát

A Sun bejelentette együttműködését az Intellel, mely megtöri az AMD négy éve tartó dominanciáját.

A Sun Microsystems és az Intel egy közös sajtókonferencián jelentette be, hogy korszakalkotó szövetséget kötöttek: a Sun a jövőben Intel processzorokat alkalmaz bizonyos szervereiben, az Intel pedig népszerűsíti a Solaris operációs rendszert. A lépés megtöri azt az ADM-Sun között négy éve fennálló kizárólagos együttműködést, mely értelmében az x86-os szerverekbe ADM processzorok kerültek.

Mint ismeretes, az Opteron diadalára, és az Itanium viszonylagos sikertelenségére alapozva a Sun eredetileg kifejezetten az AMD-re koncentrált. Scott McNealy, a Sun elnöke nyilvánosan is kapcsolatba hozta az Intel processzorát az elsüllyedt luxushajóval, a piaci felsülést követően egyszerűen „Itanic”-nak nevezte az Itaniumot. Mindeddig a Sun és az AMD mérnökei közös munkával azon igyekeztek, hogy az AMD processzorait és a Solaris-t megfelelően összehangolják, a vetélytárssal kötött együttműködés lehetőségét pedig még csak nem is sejtették.

Jim Craig, a Sun marketingese a múlt héten lapoknak nyilatkozva elmondta: „Erős a partneri viszonyunk az AMD-vel. Amíg vállalatunk figyelembe veszi a piaci igényeket, a kapcsolatunk csak mélyülhet.”

A Sun a tervek szerint az év közepén jelenti be az Intel Xeon processzorokkal szerelt x86 Solaris szervereit, viszonzásul az Intel mérnökei a Solaris-t az Intel hardvereire optimalizálják. A virtualizációs technológia – amely nemcsak visszaszorítja a költségeket, hanem fokozza a teljesítményt, és lehetővé teszi több rendszer párhuzamos futását – kiterjesztését célzó együttműködés összhangban van mindkét vállalat stratégiájával.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom