Connect with us

Már nem kell a hangkártya

Laptop

Már nem kell a hangkártya

De mi az oka ennek?

Az egyik legjobb képet a játékosok hardverkonfigurációjáról a Valve biztosítja. Az észak-amerikai játékkiadó ugyanis Steam online terjesztőrendszerén keresztül nagyon sok játékrajongót elér, akiknek a hardverkonfigurációját így monitorozhatja. A Valve révén kaphattunk pontos adatot arról, hogy mi az aránya a különálló hangkártyát használó, játékkedvelő internetezőknek – az eredmény lesújtó (a hardvereszközök gyártói számára mindenképp).

A legnépszerűbbnek a Realtek AC97 audiovezérlő bizonyult, melyet a felhasználók 26,3 százaléka használ (a Valve mérése alapján összesen 222 ezren) – ez egy integrált megoldás, melyet a számítógéptulajdonosok az alaplappal együtt, annak chipkészletébe integráltan vesznek meg. A második legkedveltebb a Soundmax digital audio, mely 9,5 százalékos arányt tudott elérni, ezt követi a C-Media Wave eszköze, 7,7 százalékkal. És habár a Creative Technology – mely régen közismert volt Soundblaster és Awe hangkártyacsaládjairól – összesen kicsivel több mint 14,5 százalékos részesedést tud felmutatni, a legnépszerűbb Audigy 2 ZS-t a játékrajongók mindössze 3,26 százaléka tartotta fontosnak megvenni. A legújabb, Soundblaster X-Fi-vel pedig a Steam felhasználók alig 2,5 százaléka rendelkezik.

Mi az oka, hogy még a piac legnépszerűbb, külső hangkártyát fejlesztő, gyártó vállalata is ilyen siralmas eredményt tud csak produkálni? Egyrészt az, hogy hiába reklámozták komolyan pár éve az EAX technológiát, a 3D-s hangzást ma alig-alig alkalmazzák a szoftverekben. Másrészt a korábbi komoly reklámkampányok mára eltűntek, így az átlagos felhasználók már nem találkoznak a Creative (és más cégek) termékeivel, azokat csak a hardcore gamerek veszik. A PC tulajdonosok zömének ugyanis megfelelnek az integrált audiomegoldások, melyek minősége vájtfülűek számára azért hagy kívánnivalót, de legtöbbünk számára megfelelő MP3-ak hallgatására, PC-s játékok hangjainak életre keltésére.



Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom