Connect with us

technokrata

80 magos Intel processzor

Laptop

80 magos Intel processzor

Magbajnok a chipgyártó boszorkánykonyhájából.

Az Intel kutatócsapata nemrég beszámolt arról, hogy sikeresen előállítottak egy 80-magos, Tera-Scale Teraflop Prototype névre keresztelt processzort, mely kevesebb energiát használ, mint a mostani legtöbb maggal rendelkező Core 2 Extreme QX6700 lapka. Ez utóbbi négy maggal bír, ami pont a huszada a prototípus hasonló paraméterének; igaz, az egyes magok sokkal nagyobb teljesítményre képesek, mint a még csak tesztelési célból előállított chipben alkalmazottak.

Ez utóbbit nem is a közeli piacradobás végett hozták létre – megalkotásával az Intel kutatói azt vizsgálják, hogy miként lehet a legjobban optimalizálni a magok közötti kommunikációt akkor, ha ilyen sok egység között kell megvalósítani az együttműködést. Ehhez új architektúrális technikákat és magdesignt kellett kialakítani, melyek legkorábban 5-8 év múlva jelenhetnek meg a piacon.

Igen kedvezően alakultak a fogyasztási értékek: míg a fent említett quad-core processzor 130 wattos energiaigénnyel rendelkezik, addig a 80 magos társa „mindössze” 100 wattot igényel. Meg kell említeni, hogy egy piacképes, hasonló kialakítású modell a prototípusból kihagyott funkciók miatt bizonyára többet fogyasztana, ám még így is tiszteletreméltó teljesítmény az Inteltől a Tera-Scale energiaigényének ilyen mértékűre szorítása.

Egyszerűek és lassabbak a prototípus külön magjai, mégis, teljesítményük összesítésével le tudják körözni a mai, fürgébb magokkal megáldott társaikat. Az alapvető feladatokat részekre bontva, és a feladatokat külön magoknak kiosztva tovább növelhető a párhuzamosítás, mely már eddig is létezett mind utasításkibocsátás, mind -feldolgozás szinten. Ráadásul a Tera-Scale jövőképe szerint az egyes magok már nem feltétlenül hasonlítanak egymásra: megjelenhetnek a célfeladatok elvégzésére szolgáló egységek. Tulajdonképpen hasonló úton indult el az AMD is, melynek grafikai magot is magába foglaló Fusion processzoráról tegnap számoltunk be.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp